ERDON Helyi hírek

2010.02.26. 08:16

Az átjárhatóságot könnyíti a közös projekt

<p>Szatmár megye - Majtény és Csengerújfalu, a két határmenti település képviselői közös pályázatuk keretében szerdán Csengerújfaluban, tegnap pedig Kismajtény község központjában találkoztak egymással.</p>

A csütörtöki, kismajtényi találkozó tulajdonképpen a szerdán Csengerújfaluban megtartott vizitáció folytatásaka volt, ezúttal a csengerújfalusiak 20 fős csoportja érkezett Kismajtényba.

Majtény község bemutatása

Az ismerkedő jellegű találkozóra a község általános iskolájában került sor, ahol mindenek előtt David Gheorghe Majtény község polgármestere köszöntötte a magyarországi delegáció tagjait, majd egy rövid bemutatót tartott a községről, a településen élő emberek életéről, mindennapi gondjaikról és községi szintű terveit is ismertette a hallgatósággal. A polgármester kiemelte, hogy napjaink egyik legfontosabb célkitűzése a helyi munkaerő foglalkoztatása, új munkahelyek megteremtése, de nem szabad megfeledkezni a községbeli munkaerő továbbképzéséről sem, hogy megfelelhessenek a kor követelményeinek és alkalmasak legyenek a magasabb szintű képzettséget igénylő munkahelyek betöltésére is. Ugyanakkor sajnálattal állapította meg, hogy Majtényban nincsenek nagy beruházások, pedig ezek által lehetne leginkább fejleszteni a községet, utalva ezzel a térségbeli termálvizek kihasználatlanságára.

Csengerújfalui válasz

Sok a hasonlóság, de ugyanakkor sok a különbség is közöttünk – reagált Csáki Sándorné, Csengerújfalu polgármestere, aki elmondta, hogy irigykedve nézi azokat a dolgokat, amelyeket Romániában könnyedén meg lehet oldani, ám Magyarországon nagy a bürokrácia. Megemlítette például a szemétszállítást, amit Majtény saját maga oldott meg, ám a magyarországi településen egy vállalkozót kell megfizetnie az önkormányzatnak az ügy megoldására.

A közös projekt

A „Határon átnyúló úthálózat közösségi hozzáférésének fejlesztése” elnevezésű európai uniós, 111 262 euró összértékű közös projekt által a két település további együttműködésére van lehetőség, különös tekintettel a közúti infrastruktúra fejlesztésére, mely elősegíti majd a könnyebb átjárhatóságot a határ menti községek között. A közös pályázat eredményeként pedig nagy mértékű mobilitást és növekedést várnak a partnerek a kereskedelmi kapcsolatok különböző területein.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!