ERDON Helyi hírek

2010.02.02. 17:49

A perek száma 17,45 %-kal megnőtt

<p>Szatmár megye - A Szatmár Megyei Törvényszék kedden megtartott sajtótájékoztatóján a 2009-as évet értékelték, melyből kiderült, hogy az akut személyzethiány miatt csökkent a törvényhozók hatékonysága.</p>

A Szatmár Megyei Törvényszék kedden megtartott sajtótájékoztatóján a 2009-es évet értékelte a Szatmár Megyei Törvényszék elnöke, Grosoş-Maxim Rodica bírónő, a Szatmár Megyei Törvényszék elnökhelyettese, Remus Nemeş bíró és sajtóreferens, Vîlcu Adriana bírónő, a kereskedelmi és közigazgatási osztály elnöke, Micle Laura bírónő, a bűnügyi osztály elnöke. Évértékelőjükből kiderült, hogy megyei szinten az elmúlt évben 35 023 bírósági esetet tárgyaltak, mely 17,45 százalékos növekedést jelent az előző esztendő adataihoz képest. Az összes tárgyalt esetből 24 967 esetben született bírósági ítélet. A Szatmár Megyei Törvényszéken 10 049 esetet tárgyaltak, mely 4,68 százalékos emelkedést jelent a 2008-as esztendőhöz képest.

Szakemberhiány a bíróságon

A hatékonyság visszaesése szakemberhiánnyal (2009-ben 6 bíróval kevesebb dolgozott mint 2008-ban), főleg az igazságügyi topográfus hiányával – a megyénkben tevékenykedő topográfusok közül senki nem jelentkezett a bíróság által meghirdetett igazságügyi topográfusi állásra –, a csődeljárási dossziék hosszú futamidejével (legkevesebb hat hónap), valamint a nem megfelelő jogi képviselettel magyarázható. Grosoş-Maxim Rodica bírónő elmondta, az idei esztendőben ugrásszerűen megnőtt a munkaügyi perek száma, az 2010-es év első hetében több mint 900 új dossziét regisztráltak. A legtöbbet ezek közül a tanügyben beígért ötven százalékos béremelés elmaradása miatt indítványoztak. Olyan esetek is vannak, amikor a munkavállaló perli munkaadóját, mivel az nem fizette ki bérét és a szociális hozzájárulásokat sem fizette be az államkasszába, így munkaviszony megszűnése után nem jogosult munkanélküli segélyre. Az elnöknő elmondta, látszik, hogy az emberek egyre nehezebben élnek, mert nemegyszer 100 lej elmaradásért is perlik munkaadójukat. Az is gyakori eset, hogy külföldi tőkével rendelkező cégek (főleg olasz) három hónapig dolgoztatnak, majd az éjszaka leple alatt összepakolják a céget és eltűnnek, anélkül hogy kifizetnék munkásaikat. A bűnügyi osztály vezetője elmondta, hogy az általuk kifejtett munka hatékonysága a legjobb, ez annak is tulajdonítható, hogy szigorú határidőket kell betartaniuk. A kereskedelmi és közigazgatási osztály elnöke elmondta, egyre inkább látszik a gazdasági válság hatása, hiszen 1626 csődeljárási dossziét tárgyaltak, mely mintegy négyszerese az azt megelőző időszaknak, 2008-ban 448 eset volt. A bírónő véleménye szerint az idei esztendőben a csődeljárási perek száma tovább emelkedik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!