ERDON Helyi hírek

2010.02.08. 10:00

A máltások évi közgyűlése

<p>Bihar megye - A Romániai Máltai Segélyszolgálat nagyváradi csoportja szombat délután, a szentjobbi Szent István Szociális Központban tartotta évi közgyűlését dr. Földes Béla elnök vezetésével.</p>

A Romániai Máltai Segélyszolgálatnagyváradi tagjainak és szimpatizánsainak közgyűlése hálaadó imával vette kezdetét, melyet Székely Antal plébános, a segélyszervezet lelki vezetője tartott a Szent István Szociális Központ ökumenikus kápolnájában. Ezt követően a szemináriumi teremben Földes Béla elnök arra hívta fel a figyelmet, hogy a mai globalizált világban paradigma váltásra lenne szükség. Újra kell éleszteni a közösségeket, ugyanakkor fel kell ismerni, hogy egy emberi élet egy és megismételhetetlen. Nagyon sokan belefáradnak a túlhajszolt életbe és a depresszió kifosztott lelki állapotába kerülnek. A fiatalok 2–3 egyetemet is végeznek, mégis nehezen találják meg az elhivatottságot, így ők is áldozatai lesznek a kiégési szindrómaként ismert jelenségnek, mely minden szakmát érint, így jelen van a szociális munkások, az egészségügyisek, a pedagógusok életében is, hangzott el.

Kiégési szindróma

A témában Peluska Tibor tartott előadást a közgyűlés keretében, aki egy évig Németországban tevékenykedett egy terápiás központban. A kiégési szindróma (Burnout) főként a segítő szakmákban dolgozókat érintő tünetegyüttes, amely hosszútávú fokozott érzelmi megterhelés, stressz következtében létrejövő fásultság, cinizmus, depresszió mely akár a pálya elhagyásához is vezethet. A kávészünet után a közgyűlés a 2009-es év tevékenységeiről szóló beszámolóval folytatódott. Földes doktor elmondta, hogy 51 taggal és 35 szimpatizánssal működő nagyváradi Máltai Segélyszolgálat a tavaly négy új taggal bővült. Tizenöt programot valósítottak meg, melyeknek haszonélvezője – a szó jó értelmében – mintegy 1.200 személy volt. Februárban az egészséges életmódról tartottak vitaestet. A szexuális magatartás és higiénia tematikájával az Eminescu Főgimnázium diákjainak előadás-sorozatot szerveztek. Áprilisban két programra is sor került: egyrészt a szegénységről és az egészségről szóló tanácskozásra, illetve a börtönlakók tárlatának megnyitójára.

Beszámoló

Nagy érdeklődés mellett mutatták be Nagy Margit Jaj, hova visznek című könyvét is májusban. Mivel fontos, hogy a tagok közös élményekkel gazdagodjanak, részt vettek a sárospataki Szent Erzsébet búcsún, látogatást tettek a kassai dómban, továbbá a melki főapátot is meglátogatták. Egy másik fiatalokat érintő program keretében drogprevencióval is foglalkoztak. A tavalyi év során többször is kilátogattak a szentjobbi központhoz. Az itt lakó árvák megsegítése érdekében szervezték a Spirit of Europe koncertet a nagyváradi Bazilikában. Mivel ezek a gyerekek jóformán nem is ismerik a nagyszülők szerepét, fontos volt, hogy kapcsolatba lépjenek az idősebb generációval. Erre egy pályázat keretében adódott lehetőség. Decemberben Jakobovits Miklós képzőművésszel közösen egy kerekasztal-megbeszélést tartottak. Volt ruhagyűjtési akció és ajándékosztás is, derült ki Földes Béla beszámolójából.

A szervezet 2010-es tervei

Az elkövetkező egy évben a Máltai Segélyszolgálat nagyváradi munkacsoportja számos programot szervez. Földes Béla, doktor mielőtt ismertette a terveket elmondta, hogy a tavalyi évet adóság nélkül zárta a szervezet. A befolyt jövedelem meghaladta a 22 ezer lejt, míg az összköltség 20 ezer 670 lej volt. A 2010-es év első általuk szervezett programja egy tanácskozás lesz a gyermekkorúak foglalkoztatásáról. Földes doktor elmondta, hogy ebben a tekintetben a román törvények hiányosak, ugyanis nem teszik lehetővé, hogy például a szentjobbi szociális központban lakó, 16 év fölötti gyerekek fizetés fejében segédkezzenek a központ tevékenységében. Ezért törvénymódosítási javaslatokkal kell élni.

Szentjánoson

Egy országos szintű ifjúsági, lelki gyakorlatok szervezését is célul tűzték ki, melyre Szentjánoson kerül majd sor. Folytatni kívánják a szentjobbi központ lakói és az idősebb generáció közötti találkozók szervezését is. Idén is részt vesznek majd a sárospataki búcsún. Fórumot tartanak majd a gyermekhalálozás elsődleges okaként számon tartott balesetekről, az egészséges táplálkozásról, a fiatalok káros szenvedélyeiről is. Az idei kirándulás Pécsen lesz, mivel az őskeresztény hagyatékok egyik jelentős városa 2010-ben egyben Európa kulturális fővárosa is.

Felháborító!

Földes Béla doktor és Szántó Ildikó a nagyváradi Máltai Segélyszolgálat hétvégén tartott közgyűlésén arra hívta fel a figyelmünket, hogy az országos pályázati bizottság közzé tette uniós finanszírozást nyert pályázatait. A benyújtott 528 pályázat közül a legtöbbet bukaresti és moldvai civilszervezetek nyerték. Bihar megyéből egyetlen pályázat sem nyert, de a közzé tett listán elvétve lehet találni erdélyi nyertes pályázatokat is. A részletekre visszatérünk.

Mészáros Tímea

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!