ERDON Helyi hírek

2010.02.28. 17:59

A közösség fejlődése a cél

<p>Szatmár megye -A Domahidai Kraszna Közösségi Egyesület projektzáró rendezvényén kárpátaljai egyesületek képviselői vettek részt a jövőbeli együttműködés reményében, tájékoztatott Ménesi Beáta projektmenedzser.</p>

A projektzáró rendezvénynek a domahidai kultúrotthon adott otthont. A pályázat, melynek címe: „Életre szóló mesterségek-hagyományok és szokások megőrzői” az EEA Grants finanszírozásával valósult meg. Célja az volt, hogy a hagyományos mesterségeket (szövést, kosárfonást) űző idősebb korosztály átadja szaktudását a fiatal generációknak, biztosítva ezzel az ősi helyi mesterségek fennmaradását, tájékoztatott Ménesi Beáta, projektmenedzser. Az eseményre meghívást kaptak a pályázat koordinálását végző nagyváradi Carpatica Alapítvány, a helyi önkormányzat, az iskola, és egyházak képviselői. A résztvevők megtekinthették a kultúrotthonban kiállított, gyerekek által készített vesszőből, gyékényből font használati tárgyakat, szőtteseket, és a színpadon előadott hagyományos magyar és román néptáncokat a helyi fiatalok előadásában. A kis hagyományőrzők átvehették oklevelüket a hat hónapi oktatást követően, emlékül pólót és hátizsákot kaptak.

Új kapcsolatok születtek

Az eseményen 20 tagú ukrajnai küldöttség is részt vett, amely ottani civil szervezetek képviselőiből tevődött össze, akik azzal a céllal érkeztek Domahidára, hogy megismerjék a helyi egyesület munkáját. Olyannyira felkeltette az érdeklődésüket az amit láttak és hallottak, hogy még a műhelyeket is meglátogatták, ahol a szövőszékek fel vannak állítva, és ahol, Ménesi Beáta elmondása szerint, ezentúl is folytatódni fog a szövés, hiszen olyan nagy az érdeklődés a falu fiatalságának részéről, hogy az egyesület saját erőből tovább szeretné működtetni a szakkörök tevékenységeit. A látogatás eredményeként döntés született arról, hogy a Domahidai Kraszna Közösségi Egyesület felvételt kérjen abba a közös adatbázisba, amelyben a képviselt ukrajnai civil szervezetek már szerepelnek, és amely elősegíti jövőbeli partnerkapcsolatok kialakítását. Az egyesület már meghívást is kapott a kárpátaljai Nagybocskóra, ahol júniusban szervezik meg a töltöttkáposzta fesztivált.

Pándi Annamária

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!