ERDON Helyi hírek

2010.02.07. 15:55

A holnap, a tegnap tanítványa, hangzott el a szombati mezőfényi borversenyen

<p>Szatmár megye - Tanulni a múltból, az elkövetett hibákból éppúgy mint a sikerekből, erre hívta fel a figyelmet értékelő beszédében <strong>Komáromy József zsűrielnök</strong>, a szombati <strong>mezőfényi borversenyenen.</strong> Idén 120 bormintát neveztek versenyre a gazdák.</p>

Nem volt könnyű helyzetben a zsűri, hiszen összesen 120 borminta közül kellett kiválasztania a legjobbakat, a szombaton megtartott X. Mezőfényi Borversenyen. A versenyre idén nem csak a mezőfényi gazdák jelentkezését várták, hanem a környező településekről, Nagykárolyból érkezőkét is. Idén még Érmihályfalváról is neveztek bormintát a megmérettetésre.

A jubileumi versenyre idén is nagy gonddal készült a helyi önkormányzat. A kultúrotthonban berendezett helyszínen a versenyben résztvevő gazdák ültek izgatottan, figyelték a zsűri munkáját és a kivetítőn azt is láthatták hogyan alakult a verseny eredménye. Mint mindig, most is arany, ezüst és bronz okleveleket vehettek át a nyertesek. Arany oklevéhez 20 és 18,51 közötti pontot, ezüsthöz 18,50 és 17,51, bronzhoz pedig 17,50 és 16,51 közötti pontot kellett kapnia a mintának. A korábbi évekhez hasonlóan idén is a Bencze Zoltán, Komáromy József, Umhauser Valéria alkotta zsűri értékelte a borokat. Hogy az évek során sokat tanultak a versenyeken elhangzó kritikákból, alkalmazták a borászoktól hallotta technológiai tanácsokat mi sem bizonyítja jobban mint az, hogy a benevezett 104 fehérbor mintából 97 kapott valamilyen oklevelet. A 16 benevezett vörösbor minták esetében 11-et jutalmaztak oklevéllel. 

A bor örök és szent!

Bencze Zoltán mérnök a verseny végén, értékelése során ismételten tanácsokkal látta el a jelenlévő gazdákat. Mint mondta, fokozott figyelmet követel a bor készítése előtt már az is, hogy mikor kerítenek sort a szüretre a gazdák. A fehérborokkal kapcsolatosan elmondta, hogy itt a legfontosabb a szüret idejének a kiválasztása. Korai szüret esetében a borban benne marad a sav, amit később semmiféle kezeléssel nem tudnak kivenni a bor ízéből, míg késői szüret során elvész belőle a sav. Arra kell törekedniük, hogy a bor egyensúlyban, íze, zamata egységben legyen.

Minden versenyen elhangzik, hogy a borokat lehet javítani a citromsóval, főleg az édes fehér borokat. Idén is több olyan minta volt, melyek íze nem volt jellegzetes. Hangsúlyozta a faélesztő használatának fontosságát, mert azzal kiválóan lehet kezelni, javítani az édes borokon. A vörös borokkal kapcsolatban Bencze arra hívta fel a figyelmet, hogy nemes szőlőkből készítsenek borokat, odafigyelve arra, hogy milyen szőlőt használnak, mivel a jó vörös bor készítése a borász egyik legnehezebb feladata.

Komáromy József, a zsűri elnöke a korábbi évekhez hasonlóan idén is tartalmas, információkban gazdag beszédet mondott. Beszédében fontos helyet kapott a bor szeretetének kihangsúlyozása is. Kifejtette, a bor nem a részegeskedés eszköze kell legyen, hanem a jó hangulat, az ünnep eszköze. "A bor örök és szent"–mutatott rá Komáromy. Mint mondta, a történelmet is végigkísérte ez az ital, mely az istenek nedűje is volt valaha. A zsűri elnöke meghatottan beszélt a fényi versenyekről, a gazdákról, s arról a szeretetről melyet itt minden évben megkap. Idén is jó borokat kóstolt Mezőfényen és nagyon reméli, ha hívják még akkor az elkövetkező években sem lesz ez másképp.

Heinrich Mihálypolgármester köszönetet mondott a zsűrinek és a jelenlévőknek a részvételért. A verseny végén kiosztásra kerültek az oklevelek. A fehérbor minták közül 41 kapott arany minősítést, míg a vörösök közül kettő. Kiemelt aranyat vehetett át Tempfli János, helyi borász, aki 19,18 pontot kapott fehérborára. Az a 25 gazda, aki a versenyen a legtöbb pontot kapta, az önkormányzat képviselőivel hamarosan elutazik Tokajba, ahol a magyar gazdáktól kapott tanácsokkal tovább fejleszthetik már meglévő tudásukat. A borverseny végén ünnepi ebédre került sor, melyről természetesen a jó borok sem hiányozhattak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!