ERDON Helyi hírek

2010.01.29. 13:17

Személyzethiány az Ítélőtáblánál

<p>Nagyvárad - Megoldott dossziékról, felmentésekről számolt be Viorel Gavra, a Bihar megyei Törvényszék mellett működő Ítélőtábla főügyésze a pénteki sajtótájékoztatón. Kevés alkalmazottal dolgoznak.</p>

Sokkal több dosszié került a Bihar megyei Törvényszék mellett működő Ítélőtáblához tavaly, mint egy évvel korábban: 1649 ügy került hozzájuk, ezek közül 1157-et oldottak meg. A dossziék nagy száma azzal is magyarázható, hogy a nagyváradi bíróság melletti ítélőtábla két ügyésze magasabb beosztásba került, s így az ő dossziéikat is át kellett vegyék. Ez utóbbi intézményben egyébként 7610 dossziét oldottak meg tavaly, az élesdi bíróság melletti ítélőtáblánál 980-at, Margittán 1534-et, Szalontán 849-et, s Élesden, ahol a főügyész elmondása szerint katasztrofális a helyzet, hiszen összesen két ügyésszel működik az ítélőtábla, jóval kevesebbet.

Kevesen vannak


Amúgy csak Belényesen nem küzdenek személyzethiánnyal: Nagyváradon hét személy megy el hamarosan, és egyetlen főügyészt fognak csupán alkalmazni. Helyzetük könnyebbé tételéért azt a két ügyészt, aki a Bihar megyei Törvényszék mellett működő Ítélőtáblához megy át nemsokára, hat hónapig a nagyváradi ítélőtáblához delegálják, akárcsak azt az ügyészt, aki Élesden fog dolgozni. Amúgy a Bihar megyei Törvényszék mellett működő Ítálőtáblán sem rózsás a helyzet: gyakorlatilag hárman dolgoznak az ügyek megoldásán.
Az ítélőtábla számára fekete pontnak minősül, ha az a gyanúsítottat, akinek a dossziéján dolgoztak, végül felmentik: a Bihar megyei ítélőtáblák esetében tavaly 30 személyt mentettek fel végül, ezek közül két dosszién dolgoztak a Bihar megyei Törvényszék mellett működő Ítélőtábla ügyészei.

Bonyolult ügy


Az egyik esetről be is számolt Viorel Gavra: egy váradlesi gyilkosságról van szó, amely 2007 áprilisában történt. Egy idős embert súlyos ütések értek, s rövid időn belül, a kórházban életét vesztette. Mint kiderült, a lakást ki is rabolták. Az első számú gyanúsított Bot Emil volt, aki egy évet ült fogdában, mielőtt ügyének tárgyalására sor került volna, s ez idő alatt vallomást is tett, igaz, többféleképpen mesélte el az ügyet. Végül a főügyész egy speciális, nemrég bevezetett módszerhez folyamodott, mely a tenyér lenyomatának azonosításán alapszik. Így derült ki, hogy a helyszínen egy beszterce-naszódi személy rabolt, akit - mint később kiderült - egy harmadik személy vitt el a tett helyszínére, aki viszont kapcsolatban állt az első gyanúsítottal…

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!