ERDON Helyi hírek

2010.01.26. 19:06

Nagy lépést tettek

<p>Szatmár megye - Simona Babici, a Szatmár Megyei Útlevélosztály vezetője elmondta, hogy az elmúlt esztendőben a törvényes előírásoknak megfelelően fejtetkék ki munkájukat.</p>

A munkafolyamatot két részre osztották, az első október 18-ig tart, a második október 19-től kezdődik, ekkortól lehet Szatmár megyében biometrikus útlevelet igényelni. 2009. október 18-ig 15 866 útlevélkérelmet iktattak, míg az ezt követő periódusban 437 biometrikus útlevelet adtak ki, míg 1259-en kérelmeztek ideigenes útlevelet. Az elmúlt év folyamán 760 személy jelentette be útlevelének elvesztését, akik közül 292 személyt 3805 lejre bírságoltak meg. Babici kiemelte, a biometrikus útlevelek bevezetésének fontosságát. Az új rendszer bevezetésének köszönhetően egy információs iroda létrehozására is lehetőség nyílt.

Az elmúlt év tapasztalatait követően az előjegyzéses módszert ebben az évben fenntartják, így elkerülhetővé válik a túlzsúfoltság az útlevélosztályon. A biometrikus útlevél 266 lejbe kerül, mely három évig érvényes hat évnél fiatalabb gyerekek esetében, míg a hat év fölöttiek öt évig használhatják. Ideiglenes útlevelet is lehet igényleni (egy évig lehet használni), mely 96 lejbe kerül, emellett ki kell fizetni egy 100 lejes illetéket is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!