ERDON Helyi hírek

2010.01.21. 12:48

Kórházi költségek elszámolása

<p>Nagyvárad - Mind több Bihar megyei lakos kéri Váradon azon költségek elszámolását, amelyek külföldi gyógykezelésükkor merültek fel.</p>

Eddig 176 ilyen kérelem érkezett 2009-re vonatkozóan, ennyien kezeltették magukat külföldön – szinte mindegyikőjük Magyarországon. A Bihar megyei Egészségbiztosító arról tájékoztatott, hogy eddig 80 kérvényező kapta vissza az igényelt összeget, a biztosító 203.196 lejt fizetett ki ilyen címen. A leggyakoribbak a nőgyógyászati, neurológiai, ortopédiai, kardiológiai és sebészeti jellegű beavatkozások, amelyeket külföldön végeztetnek el.

Ugyanakkor egyre többen járnak át szülni is. Sokak által jelzett felháborító vonzata az ügynek, hogy Romániában egy kórházi szülés csak elvileg ingyenes. Valójában átlagban 2000 lejt hagynak ott a szülők, míg Magyarországon körülbelül 300 eurós a számla, ami a lejben jelzett előbbi összeg mintegy háromnegyede. A kölönbség tehát nem óriási, ám a szolgáltatások általában jobbak Magyarországon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!