ERDON Helyi hírek

2010.01.17. 15:39

Hajrá magyarok! Hajrá Nagyvárad!

<p>Nagyvárad - Négy éves fennállása óta harmadik alkalommal szervezte meg a Partiumi Keresztény Egyetem Sportklubja a jótékonysági sportbálját, melyre szombat este került sor neves meghívottak jelenlétében. <a onclick="return open_window( http://media.erdon.ro/pubs/Bildserie/Jotekonysagi_Sportbal_2010/index.shtml , SERIE ,1000,800)" href="about:blank"><img src="http://apps.erdon.ro/bilder/icons/kamera.png" border="0" alt="Jotekonysagi Sportbal 2010" width="13" height="13" /></a></p>

Az esemény célja – amint az est folyamán többször is elhangzott -  a nagyváradi magyar egyetemi élet egyetlen focicsapatának anyagi támogatása, valamint az erdélyi magyar sportélet újrateremetéséhez való hozzájárulás. Közel százhatvan résztvevő érkezett ebből az alkalomból az egyetem székházának igényesen kialakított dísztermébe, elsősorban Magyarországról. A magyar sportélet feledhetetlen alakjai, vállalkozók, politikusok, közéleti személyiségek egyaránt képviselték magukat.

Neves meghívottak

Az est fővédnöke Dömötör Zoltán, a Magyar Olimpiai Bajnokok Klubjának elnöke, házigazdája pedig Tőkés László európai parlamenti képviselő volt. További védnökök: Buzánszky Jenő olimpiai bajnok, Dr. Magyar Zoltán olimpiai bajnok, Dr. Kőrösi Mária, az Aranycsapat Alapítvány menedzsere, Mészöly Kálmán, a magyar labdarúgó válogatott egykori szövetségi kapitánya, Kovács Ferenc mesteredző, Takács Tibor a Nagy Béla FTC Hagyományőrző Egyesület elnöke, Telek András válogatott labdarúgó, Rácz Gábor a Vasas egykori elnöke. A vállalkozói szférából szintén védnökként jelen volt még: Blidár János, a Sportklub főtámogatója, Diósi László, az OTP Románia elnöke, Dr. Szabó Ferenc, Éhn József, Karcis Barna, Pintér Gyula, valamint Pánczél Zoltán vállalkozók. A bált megtisztelte jelenlétével többek között még Füzes Oszkárné Balajti Erzsébet nagykövetné-asszony, Kószó Péter, Hódmezővásárhely alpolgármestere is, Kurkó János György, a Román Jégkorongszövetség volt elnöke. 

Közös álomból valóság

Elsőként Dr. Kőrösi Mária köszöntötte a résztvevőket, majd Varga Róbert és partnere, Gabriella előadásában egy angol valcer nyitotta meg a bált. Tőkés Máté, a Sportklub elnöke röviden ismertette a megalakulásuk óta eltelt idő jelentősebb eseményeit. Mint kiderült nem szűkölködtek akadályokban és kihívásokban. A délutáni „grundfociból” kinőtt csapat 2006 tavaszán jött létre Tőkés Máté és Lukács János volt edző közös álmából. A kezdeti hiányosságokat támogatók segítségével sikerült pótolni, így immáron saját pályája van a csapatnak Paptamásiban, továbbá ideiglenes öltözőjük, kisbuszuk is lett. Jelenleg a megyei másodosztály hetedik helyén állnak, hangzott el. Tőkés Máté köszönetet mondott mindazoknak, akik az eddigiekben magukénak vallották a Sportklub ügyét és a további támogatásukat kérte. Mint mondta, ezzel nem csak a Sportklub előrehaladását támogatják, hanem a magyar sportélet felemelkedését is.

Próbálkozni kell

Tőkés László ünnepi köszöntőjében azokra az időkre emlékezett vissza, amikor teológiai hallgatókként megalkották a Teológiai Intézet Jövője elnevezésű  sportcsapatot. Ez akkoriban valóságos  provokációnak számított a hatalommal szemben, ezért a kezdeményezés miatt a rektor előtt kellett feleljenek. Soha nincs olyan körülmény, melyben lehetetlen legyen megpróbálni elképzeléseink megvalósítását, tette hozzá Tőkés László, majd tolmácsolta Schmitt Pál, az Európai Parlament alelnökének üdvözletét is. Ugyanakkor a Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium sportpályájáért vívott küzdelem egy mozzanatát is felelevenítette, amikor is színes labdákat dobáltak be a diákok az előlük elzárt sportpálya területére. Jókedvvel és kitartással lehet győzelmet aratni, vonta le a tanulságot.

Tombolni és tombolázni

Az este fővédnöke Dömötör Zoltán a sportolás fontosságáról beszélt a jelenlévőknek és arra szólította fel őket, hogy támogassák a fiatalokat abban, hogy érezhessék át, a tanulás mellett milyen nagyszerű élmény a sport. Dr. Magyar Zoltán köszöntőjében kiemelte, hogy sokszor nem a tehetségen, hanem a pénzen múlik a sportolás. A szegényebbeknek sok esetben nincs lehetőségük a sport magasabb szintű űzéséhez. Ugyanez érvényes a futballcsapatokra is: a jó eredményekhez pénz szükségeltetetik, ezért is támogatni kell ezeket a fiatalokat. Nagyvárad jelentős sportmúltját emelte ki Buzánszky Jenő ünnepi beszédében. Emellett az olimpiai bajnok elmondta: „Szükséges az Önök jelenléte és segítsége is a sikerhez, de kellenek a jó sportolók is hozzá. Tombolni és tombolázni kell ma este, hogy ezeket a fiatalokat megsegítsük annak érdekében, hogy az egyetemi sport előre tudjon lépni. Hajrá magyarok! Hajrá gyerekek! Hajrá Nagyvárad!”

Ünnepi hangulat

Hasonló bíztató szavakkal köszöntötte a megjelenteket Mészöly Kálmán is, aki először vett részt a jótékonysági sportbálon. A továbbiakban ünnepi köszöntőt mondott még Füzes Oszkárné Balajti Erzsébet, Kurkó János György és Éhn József, majd Tőkés Máté kiosztotta az okleveleket mindazoknak, akik támogatták az eddigiekben a Partiumi Keresztény Egyetem Sportklubját. Az este talán legünnepélyesebb pillanata a Sportklub új zászlójának megszentelése volt. A zászlót Pécsi Dániel készítette erre az alkalomra és Tőkés László szentelte meg. Az ünnepi hangulatot emelte a Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium diákjaiból álló tánccsoport látványos keringője. Szintén emlékezetes volt a Lászlóffy Zsolt és Thurzó Zoltán zongoraművészek valamint Székely István klarinétművész előadása is, melyet talán nagyobb figyelemmel is megtisztelhetett volna a közönség...

Sikeres aukció

A Sportbálon a neves nagyváradi festőművészek képei mellett árverésre kerültek azon sportrelikviák, melyeket a vendégek ajándékoztak a Sportklub számára. A bál bevétele az 150 lejes belépőkkel és az aukción tett nagylelkű felajánlásokkal együtt meghaladja az 5000 eurót.

Mészáros Tímea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!