ERDON Helyi hírek

2010.01.28. 10:48

Fórum a báradóról

<p>Lapcsoportunk román nyelvű nagyváradi kiadványa szerda délután fórumot szervezett a báradóról a nagyváradi városházán.</p>

A Jurnal Bihorean napilap munkatársai által szervezett fórumon először Ilie Bolojanpolgármester ismertette azokat a szempontokat, melyek a voantkozó helyi tanácsi határtozat kidolgozására ösztönözték a városvezetést. Ezt követően Cristian BiteaBihar megye alprefektusa fejtette ki az általa képviselt intézmény álláspontját. Elmondta, hogy a törvényesség szempontjából aggályokat vet fel a báradóról szóló határozat, ugyanis a törvény kimondja, hogy a helyi önkormányzatoknak joguk van speciális adókat kivetni, ezesetben viszont az önkormányzat is külön szolgáltatást kell nyújtson azoknak, akiktől a speciális illetéket beszedi. A báradóról szóló helyi tanácsi határozatban szereplő köztisztaság, a közrend biztosítása általános, mindenki számára nyújtott szolgáltatások, ezért a prefektúra azon gondolkozik, hogy a közigazgatási bíróságon támadja meg ezt a hatátozatot. Alin Hanis a rendőrség szóvivője elmondta, hogy a határozatra szükség van, mert a statisztikai adatok azt bizonyítják, hogy az este, éjszaka fogyasztott alkohol nyomán bizonyíthatóan nő az elkövetett antiszociális- vagy bűncselekmények száma.

 
Ellenérvek
Ezt követően a lokálok, klubok működtetői kaptak szót. Volt aki elmondta, hogy ha megszüntetik a bárokat, akkor az emberek házibulikba járnak majd, és emiatt lesz majd nagy a zaj, továbbá az is kérdéses, hogy mi számit alkoholnak, hiszen a sör és bor például élelmiszerterméknek minősülnek, éppen ezért nem is kell ezek után külön illetéket fizetni. További érve volt, hogy sokan tizenegy- illetve tizenkét óra előtt fognak inni és ugyanúgy vandál módon fognak viselkedni. „Mi nem tudjuk megnevelni a klienseinket”- szögezte le. Egy ABC tulajdonosa azt mondta, hogy ő általában csomagolva, otthoni fogyasztásra árusítja az alkoholos italokat, tehát ő nem hibáztatható sem a zajkeltés, sem a vandál viselkedés miatt. A fórumon jelenlévő polgárok azonban egyetértettek a helyi tanácsi határozattal, mondván, hogy joguk van a pihenéshez, amit az éjszakai lokálok nagy hangzavara éjszakáról éjszakára megzavar.
 
Végezze a dolgát
Egy másik bártulajdonos a Megyi Közegészségügyi Igazgatóság (DSP) figyelmét hívta fel arra, hogy ha komolyan végezné a munkáját, akkor ki tudnák szűrni azokat a lokálokat, melyek meghaladják a megengedett zajszintet, vagy amelyek nem tesznek eleget a közegészségügyi előírásoknak, és ha folyamatosan szankcionálná a kihágókat, akkor nem kellene az összes lokálnak báradót fizetnie. Válaszában  a DSP igazgatója Marius Parcioaga elmondta, hogy az igazgatóság az ellenőrzései nyomán összeállított jelentéseket elküldte a polgérmesteri hivatalnak, tehát ők elvégezték kötelességüket.  Több lokálüzemeltető azon a véleményen volt, hogy a báradó nem fogja csökkenteni a botrányokat, sőt, további törvénytelenségetket fog szülni, „hiszen a bárosok hajlamosak lesznek pult alatt árusítani az alkoholos italt” - figyelmeztetett egyikük.
 
Felkérés
Az időközben a vitához csatlakozó Biró Rozáliaalpolgármesterasszony a bárosok vádjaira válaszolva úgy reagált, hogy az év végén az önkormányzat fel fogja mérni, hogy volt-e pozitív hatása a báradó bevezetésének, és amennyiben azt tapasztalják, hogy ez nem hatékony eszköz a káros jelenségek csökkentésére, akkor új megoldást próbálnak kidolgozni. Az alpolgármesterasszony felkérte a bár- és lokáltulajdonosokat, hogy ők is fogalmazzák meg javaslataikat, melyek hozzásegíthethetnek ahhoz, hogy csökkenjen a rongálások száma, nagyobb legyen a köztisztaság a lokálok környékén és éjszakánként ne legyen akkora zaj a lakónegyedekben.
 
Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!