ERDON Helyi hírek

2010.01.29. 09:12

A reménység emberének lenni

<p>Nagyvárad - Január 28-án a Nagyvárad-Bihari Unitárius Egyházközség templomában tartották az ökumenikus imalánc januári összejövetelét. Az áhítatot Buzogány-Csoma Csilla unitárius lelkésznő tartotta.</p>

A csütörtök délutáni imalánc témái a vágyak és remények voltak. Az áhítatot Buzogány-Csoma Csilla unitárius lelkésznő (képünkön) tartotta a Római levél  V. részének 3-től 5-ig terjedő versei, valamint a Zsoltárok könyve  119. részének 174. verse alapján. A kántori szolgálatot férje, Buzogány-Csoma István unitárius tiszteletes látta el. A szószéki beszédben arra helyeződött a hangsúly, hogy miért fontos kipróbált és reménykedő embernek lenni. Az igehirdető arra hívta fel a figyelmet: Pál apostol is úgy érezte, hogy Jézus követése által új erénnyel gazdagodott, vagyis jobban ellen tud állni a szenvedéseknek és a megpróbáltatásoknak, melyek azzzal a kockázattal járnak együtt, hogy szembefordítanak bennünket Teremtő Atyánkkal. A nehézségeknek a türelemmel  való viselése ugyanakkor segít abban, hogy úgy érezzük: Isten mellettünk van. Nyitottá válunk egy olyan jövő irányába, ahol megvalósul Isten országa, mely mentes negatív gondolatoktól és cselekedetektől. A kipróbált emberek  megállják a helyüket, olyanok, mint a nemesfém, melyet megvizsgáltak és hitelesnek találtak. A kitartók és reménykedők különbséget tudnak tenni jó és rossz között, életútjukat Isten törvényei vezénylik. "A reménységben elő ember hittel teljesíti küldetését, érzi, hogy benne lakodzik Isten szeretete. Vágyakozzatok, testvéreim, ti is Isten után, hogy vele legyetek, elmondhassátok neki örömeiteket és bánataitokat, hogy teljesíthessétek az ő törvényeit, s akkor Isten jelenléte betölti és kielégíti a ti szíveteket", tanácsolta a lelkésznő.

Világimanap

Az igehirdetést követően Vinczéné Pálfi Judit várad-csillagvárosi református tiszteletes asszony, az imalánc-alkalmak fő szervezője köszöntötte az egybegyűlteket. Arra emlékeztette őket: az összejövetelek egyik célja, hogy a jelenlevők kibeszéljék problémáikat és pozítiv élményeiket. Januári témának azért választotta a reménységet, mert megitélésében az adventi, illetve karácsonyi időszakot leszámítva a hétköznapokon ritkán esik szó erről a "lelki ajándékról", mely erőt ad és megtart bennünket. Pedig a reményről beszélni csak hozzáállás kérdése, mi magunk dönthetjük el, hogy melyik utat választjuk: a felfelé vagy a lefelé vezetőt. "Biztonságban csak úgy érezhetjük magunkat, ha voksunkat Isten mellé tesszük", hangsúlyozta.

 A rendezvény szeretetvendégséggel  zárult, melyen többen közt az is szóba került, hogy az érintettek készülnek a keresztény nők világimanapjának váradi eseményére, melyre március 5-én kerül sor a nagyvárad-velencei római-katolikus templomban. 

Ciucur Losonczi Antonius

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!