ERDON Helyi hírek

2010.01.25. 15:52

A privatizálás mindent megold?

<p>Szatmár megye - Dr. Vass Zoltán, a Megyei Kórház laboratóriumának főorvosa szerint a laboratórium, vagy más osztályok privatizálása csak abban az esetben lenne előnyös, ha a teljes intézményt magánosítanák.</p>

Akár a teljes romániai egészségügy, a Szatmár Megyei Kórház laboratóriuma is pénzhiánnyal küzd. 3-4 éve viszont a legmodernebb gépekkel szerelték fel, ezen a téren bármely magánlaborral felveheti a versenyt, számolt be Dr. Vass Zoltán, a laboratórium főorvosa. Három váltásban dolgoznak, és szinte minden vizsgálat automatizálva van, kivéve a gyors teszteket. A pénzhiány miatt viszont akadozik a reagensek beszerzése, emiatt csak a rutinvizsgálatokat tudják elvégezni, hormonok kimutatását, immunológiai, daganatos betegségek esetén szükséges drágább analíziseket egyáltalán nem. A főorvos szerint az is problémát jelent, hogy gyakran ésszerűtlenül gazdálkodnak a kiutalt összegekkel, ez viszont az egész intézményre jellemző. Például nem mindig indokolt a legdrágább gyógyszerek, eszközök alkalmazása. A probléma oka az, hogy nincs megfelelő párbeszéd az intézményen belül, a szakorvosoknak kevés beleszólásuk van a kórház, az egyes osztályok költségvetésébe.

A pályázatok segíthetnek

A megyei kórházban már tíz éve tervezik a laboratórium privatizálását, Vass doktor véleménye szerint ez csak akkor lenne előnyös, ha az egész intézményt magánosítanák. Ha nincs elegendő pénz, akkor a magánosított labor sem működne jobban, jelenleg az összes vizsgálat ingyenes, a privatizálás esetén viszont számos analízisért fizetniük kellene a betegeknek. Ugyanakkor nem mindegy, hogy a kórház menedzsere milyen feltételekkel kötné meg a szerződést a jelentkező céggel, oly módon, hogy az egyedül a kórház érdekeit szolgálja. A konyha privatizálásának például az lett az eredménye, hogy az ár nőtt, a minőség viszont romlott. Az idei költségvetés nem lesz nagyobb a tavalyinál, de európai uniós pályázatok révén lehetőség nyílik a fejlesztésekre. A megyei kórház két határon átívelő pályázatot is benyújtott a nyíregyházi, valamint a fehérgyarmati kórházakkal közösen. A nyíregyházi Megyei Kórházzal való kapcsolattartásért Vass doktor felel. Elmondása szerint a benyújtott közös pályázat címe „Új sebészeti módszerek, új sebészeti műszerek”. A projekt keretében a két intézmény szakorvosai továbbképzéseken, tapasztalatcseréken bővítik majd tudásukat, valamint korszerűbb sebészeti műszerekkel látják el az osztályokat.

Pándi Annamária

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!