ERDON Helyi hírek

2009.09.22. 09:19

Európai autómentes nap

<p>Szatmár megye - A mai napon, akárcsak Európa más városaiban, Szatmárnémetiben is figyelemfelkeltő tevékenységeket szerveznek, hogy a közlekedés kevésbé környezetszennyező formáira ösztönözzék a lakosságot.</p>

Az Európai autómentes nap egy 1998 óta minden évben szeptember 22-én megtartott – a társadalom környezettudatosságát erősíteni hivatott – rendezvénysorozat, amely fel kívánja hívni a városlakók és a városvezetés figyelmét a megnövekedett autóforgalom okozta környezeti, baleseti és városképi problémákra, a közlekedési mód felelősségteljes megválasztására, a fenntartható, környezet- és emberbarát városi közlekedés előnyeire, a közösségi, a kerékpáros és a gyalogos közlekedés fejlesztésének szükségességére.

Az Európai mobilitás hete, valamint az Autómentes nap alkalmából a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség különböző tevékenységeket szervez, hogy a közlekedés kevésbé környezetszennyező formáira ösztönözze a lakosságot. Az akciók lebonyolításában a közösségi- és közlekedési rendőrség, valamint a Transurban Rt. is közreműködik. Az ügynökség a Transurban Rt.-vel közösen szórólapokkal, és a buszjáratokon elhelyezett plakátokkal népszerűsíti a környezetbarát közlekedési eszközök, mint a busz, a bicikli használatának előnyeit a saját autóval szemben.

Ma inkább busszal

Az Autómentes nap alkalmából szervezett tevékenységek „Egy nap az autód nélkül a te városodban” címszó alatt zajlanak. A Transurban Rt. képviselői szeretnének minél több lakost meggyőzni a megyeközpontban, hogy legalább a mai nap folyamán válasszák a busszal való közlekedést, amely olcsóbb, kevésbé szennyezi a levegőt, sőt sok esetben gyorsabb, és nyugodtabb lehet mint a saját gépkocsi használata. A Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség munkatársai a mai napon autó helyett gyalog, kerékpárral, vagy busszal közlekednek Szatmárnémetiben, amivel példát szeretnének statuálni a város lakosai előtt, felhívva a figyelmet a széndioxid-kibocsátás csökkentésének szükségességére.

Szatmár megyében jelenleg 84 720 bejegyzett gépjárművet tartanak nyilván, mintegy 5 000-rel többet, mint a tavalyi év végén, és ez a szám folyamatos növekedést mutat, tájékoztatott Moza Zamfir, a rendőrség jogosítvány kibocsájtási és gépjármű-bejegyzési osztályának vezetője. Ez azt jelenti, hogy megyénkben körülbelül 4,3 lakosra jut egy autó. A lakosság arányához viszonyítva ez az érték megegyezik az ország más nyugati megyéiben mért adatokkal.

Pándi Annamári

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!