ERDON Helyi hírek

2009.07.28. 07:59

Magyarországi áthallgatások javítanak az erdélyi magyar szakok helyzetén

<p>Kolozsv&#225;r - A magyarorsz&#225;gi jelentkez&#337;k<br /> sz&#225;m&#225;nak ugr&#225;sszer&#369;<br /> n&#246;veked&#233;se a k&#246;vetkez&#337; egyetemi<br /> tan&#233;v nagy &#250;jdons&#225;ga a<br /> kolozsv&#225;ri Babes&#8211;Bolyai<br /> Tudom&#225;nyegyetemen (BBTE).<BR /></p>

Magyari Tivadar, a BBTE magyar tagozatának rektorhelyettese és Gáspárik Attila, a marosvásárhelyi Színművészeti Egyetem rektora is a magyarországi diákok áthallgatásáról számolt be az Új Magyar Szó című bukaresti napilapnak.

Romániában a hét végén zárultak le a felvételi jelentkezések és vizsgák. Összesen 71 magyar tannyelvű szakon hirdetett felvételit a BBTE, a legnépszerűbb még mindig az informatika. Túljelentkezés van testnevelés és mozgásterápia szakon is. Még mindig divatszakma az újságírás, a kommunikáció és a politológia. A BBTE-n javult a felvételizők érettségi átlaga és nőtt a túljelentkezési arány a tavalyi évhez képest.

Az idén két és félszer több diák jelentkezett, mint ahány államilag támogatott helyet biztosított az egyetem. Csökkent a gazdasági szakok iránti érdeklődés. Csupán 223 felvételiző nyújtott be kérelmet a magyar közgazdasági szakok valamelyikére a BBTE-n. A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem marosvásárhelyi karain – hasonlóan a BBTE helyzetéhez – a kommunikáció és közkapcsolatok szak bizonyult a legnépszerűbbnek, és sokan jelentkeztek a reál szakok közül a kertészmérnökire is. Hollanda Dénes dékán elmondta a lapnak, az újnak mondható angol–német–magyar fordítói szakon is túljelentkezés volt. A műszaki szakokra viszont kevesen jelentkeztek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!