ERDON Helyi hírek

2009.07.31. 09:19

Kinek érdeke a szatmárnémeti vízdíj-emelés?

<p>Szatm&#225;rn&#233;meti - Augusztust&#243;l<br /> v&#237;zd&#237;j&#8211;emel&#233;sre<br /> sz&#225;m&#237;thatnak Szatm&#225;rn&#233;meti<br /> lakosai, ugyanis a helyi tan&#225;cs tegnapi<br /> &#252;l&#233;s&#233;n megszavazta az err&#337;l<br /> sz&#243;l&#243; hat&#225;rozattervezetet. A<br /> dr&#225;g&#237;t&#225;s m&#233;rt&#233;ke 15<br /> sz&#225;zal&#233;k.<BR /></p>

Nincsen szükségünk az olcsó, populista kijelentésekre” – szólalt fel élesen Kereskényi Gábor RMDSZ–es tanácsos csütörtökön a Szatmárnémeti Helyi Tanács ülésén, miután Claudiu Ardelean tanácsos tiltakozását fejezte ki a víz- és csatornadíj emelése ellen. A testület PD-L-s tagja a replikájában finom utalást tett arra, hogy ők a népet képviselik, és nem a saját céljaikra összpontosítanak, mint egyes jelenlévő tanácsosok, akiknek konkrét érdekük fűződhet az áremeléshez, hiszen személyes indokok miatt az Apaserv–témában nem semlegesek. A PD-L-s önkormányzati képviselő a drágítás elleni tiltakozását arra építette, hogy felesleges a nehéz gazdasági helyzetben a lakosságot egy újabb áremelés elé állítani. Az Apaserv Rt. ugyanis 15 százalékos áremelést javasol augusztus elejétől. Leitner János, a vízszolgáltató igazgatója elmondta, hogy az országban Szatmáron a legolcsóbb a víz, és Szeben után itt a legolcsóbb a csatornadíj is. Ilyés Gyula, Szatmárnémeti polgármestere a kibontakozó vitához mindössze annyit tett hozzá, hogy a lakosság számára a tiszta ivóvíz a legfontosabb, és csak ezután következik az ár. A vitának szavaival azonban nem tudott gátat szabni, mert elszabadultak az indulatok.
Csak az emelés lehet megoldás?
Miután tegnap Szatmárnémeti Helyi Tanácsának ülésén megszavazták, hogy a megyeszékhelyen augusztustól, 15 százalékkal emelkedjen a vízdíj, annak néztünk utána, hogy miért is van szükség az áremelésre és, hogy valóban az–e a legjobb megoldás. A vízdíj emeléséről szóló, a helyi tanács által meghirdetett közmeghallgatásra a lakosság köréből senki sem ment el. Ott elhangzott, hogy az idei év első négy hónapjában nyolc százalékkal csökkent a vízfogyasztás Szatmárnémetiben, köszönhetően annak, hogy számos cég függesztette fel aktivitását a válság miatt, de a közintézmények is kevesebbet fogyasztottak ebben az időszakban.  Ez csökkentette a bevételt, amelyhez még az is hozzáadódik, hogy az ISPA-projekt keretében modernizált szennyvíztisztító állomás jelentősen megnövelte a gáz- és villanyszámlájukat. Mindezek hozzájárultak ahhoz, hogy a vállalat 880 ezer lejes deficitbe ment át, amely hosszú távon nem megengedhető, hiszen a minőség romlásához vezethet. Az áremelés a tanácsosokat is megosztotta. Elhangzott, hogy amennyiben a bevételeket nem tudják az áremeléssel növelni, akkor el kell gondolkodni alternatív megoldásokon. Leitner János, az Apaserv igazgatója elmondta, hogy megpróbálták a személyzeti állomány csökkentésével kompenzálni a kiesést, de úgy látja, hogy egyetlen felesleges ember sem dolgozik a vállalatnál. „Senkinek a munkáját nem tudjuk nélkülözni, hiszen — összehasonlításban az ország több ilyen vállalatával — nálunk dolgoznak a legkevesebben" - fűzte hozzá Leitner.
Emelés
Mivel a helyi tanács elfogadta az áremelésről szóló határozatot az ivóvíz köbméteréért 2,09 lej helyett 2,38 lejt kell augusztustól fizetni, míg a szennyvíztisztítás az eddigi 1,14 lejes köbméterenkénti ár helyett 1,37 lej lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!