ERDON Helyi hírek

2009.04.08. 13:21

A drogellenes konferencia újabb állomása Nagyvárad

<p>Nagyvárad - Több mint ötszáz fiatal részvételével zajlott le szerdán délelőtt a nagyváradi Szakszervezetek Művelődési Házában a drogellenes konferencia.</p>

Az EURAD - Európa a Drogok Ellen szervezet, a Romániai Szakszervezeti Művelődési Házak Országos Szövetsége valamint  a Drogellenes és Emberi Jogok Nemzetközi Központja közösen szervez országos drogellenes kampányt, melynek célja tudatosítani a fiatalokat a kábítószerezéssel járó kockázatokra. A 42 helyszínre kiterjedő programsorozat február 22-én kezdődött Galacon, és a huszonnyolcadik állomásként következett a nagyváradi szakszervezetek művelődési háza szerdán délelőtt. Itt  Gigel Lazar, az EURAD képviselője ismertette a program lényegét, melynek alapgondolata az, hogy a drogok nem azért ártalmasak, mert illegálisak, hanem azért illegálisak, mert ártalmasak. A konferencián felszólalt többek közt Gavrila Ghilea Bihar megye prefektusa és Liviu Popa a Bihar megyei rendőrfőkapitány, de az egyházak, illetve a szülők, a diákok és az egyetemisták képviselői is kifejtették álláspontjukat a drogok elleni küzdelem kapcsán.

Interaktivitás

A konferencia utáni sajtótájékoztatón Gigel Lazar elmondta, hogy a nagyváradi rendezvényen mintegy ötszáz diák vett részt a város szinte mindegyik iskolájából, akik egy közvéleménykutatás kérdőívét is kitöltötték. Lazar elmondta, hogy e közvéleménykutatásnak az a célja, hogy felmérjék azt, hogy a váradi fiataloknak mik az igényeik és az értékeik, hogy a jövőben ezen kutatás eredményeit figyelembe véve szervezhessenek programokat számukra. A nagyváradi szakszervezetek művelődési házában, csakúgy mint a programba bekapcsolódó összes ilyen létesítményben, egy információs központot hoztak létre a fiatalok és szüleik számára, de a tervek szerint rádióállomást is létesítenek Nagyvárad területén. A tervek között szerepel a drogmegelőzésben tevékenykedni akaró önkéntesek képzése, valamint csoportterápiás foglalkozások beindítása. Gigel Lazar elárulta, hogy szeptemberben egy nagyszabású interaktív eseményt szerveznek, a programban résztvevő szakszervezeti művelődési házak falára kivetítve közvetítik a különböző városban a program keretében zajló eseményeket és lehetőséget biztosítanak majd a helyszínek közötti interaktív kommunikációra.

Pap István

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!