ERDON Helyi hírek

2009.01.07. 09:41

Nagyvárad : visszavont kórházegyesítés

<p>Nagyvárad - Az Emil Boc vezette kormány hatályon kivül helyezte az előző kabinetnek a négy nagyváradi közkórház (a Városi Klinika, a Szülészet, a Tüdőszanatórium és a Pszihiátriai Intézet) egyesítésére vonatkozó határozatát.</p>

Mint ismert, a Călin Popescu-Tăriceanu miniszterelnök vezette előző kormány a tavalyi év végén döntött a négy nagyváradi közkórház (a Dr. Gavril Curteanu Városi Kórház, a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika, a Tüdőszanatórium, valamint a Neurológiai és Pszihiátriai Intézet) egyesítéséről.  A 2008 novemberében kibocsátott határozat arról is rendelkezett, hogy az átszervezett egészségügyi intézmények elveszítik önálló jogi személyiségüket, vagyoni javaikat pedig az újonnan létesítendő városi kórház veszi át. Az Emil Boc kormányfő által irányított új kabinet ezt a jogszabályt a legutóbbi ülésén hatályon kivül helyezte, illetve ebből kifolyólag azt is elrendelte, hogy a helyi önkormányzat fennhatósága alá ne a tervezett új intézmény, hanem a négy közkórház kerüljön. Dorel Ţîrţ, a Bihar Megyei Közegészségügyi Hatóság szóvívóje az erdon.ro érdeklődésére válaszolva elmondta: tudomást vettek a törvényhozók döntéséről és természetesen megteszik majd a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy eleget tegyenek a rendelkezésnek. Bővebben azonban még nem tud nyilatkozni az ügyről, mivel ehhez a dokumentum alapos áttanulmányozása szükséges.

A történteket Ilie Bolojan polgármester (PNL), a fúzió egyik szorgalmazója ugyan nem kivánta érdemben kommentálni, annyit azonban megjegyzett: megitélésében a valós decentralizáció szempontjából mindez visszalépést jelent. Lakonikusságát azzal magyarázta: először rá kell jöjjön arra, hogy mi áll az újonnan hozott rendelet hátterében. Megalapozott indokról van-e szó, vagy csupán politikai, esetleg személyi indíttatású motivációról. "Egy azonban biztos: a döntés meghozatala előtt senki sem volt kiváncsi a véleményünkre", tette hozzá. Az elöljáró szerint ugyanakkor a kormány nem csinált semmit  azzal, hogy négy "begyepesedett" egészségügyi intézményt a városi önkormányzat fennhatósága alá rendelt, mivel ez nem jelent valódi decentralizációt. Meglátásában ehhez arra volna szükség, hogy a helyhatóság egységesen tudja menedzselni a helyi egészségügyi rendszert, ami csakis a négy közkórház egyesülésével valósulhatna meg.

Többen ellenezték

Mint ismert, a fúzióval annak idején számos egészségügyi alkalmazott nem értett egyet. Tavaly novemberben például a Neurológiai és Pszihiátriai Intézet közel száz alkalmazottja tüntetett  a munkahelye előtt, így tiltakozva az egyesítés ellen. Akkor dr. Gheorghe Carp alpolgármester az egyik helyi televíziónak azt nyilatkozta, hogy egy szűk érdekcsoport áll a demonstráció hátterében. "Léteznek olyan személyek, akik meg akarják tartani a pozicióikat, és ezért nincsenek tekintettel a köz érdekére", fogalmazott, anélkül, hogy megnevezte volna az illetőket.

Ciucur-Losonczi Antonius

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!