ERDON Helyi hírek

2009.01.06. 12:03

Furcsa a hajléktalanok helyzete

<p>Nagyvárad - Nagyjából aktuális adatokat tartalmaz az a 2007-ben végzett felmérés, mely során a megyeszékhelyen élő hajléktalanokat vették számba szociális munkások.</p>

Ferencz Istvánt, a nagyváradi Nova Vitae hajléktalanszálló ügyvezetőjét a napokban arról faggattuk, hogy mit tud a nagyváradi hajléktalanok helyzetéről, számáról, tartózkodási helyéről. Azt nyilatkozta, hogy a legutóbbi, 2007-ben végzett felmérés adatai nagyjából aktuálisak. Akkor hallgatók bevonásával a Partiumi Keresztény Egyetem, az Emanuil magánegyetem és a Nagyváradi Állami Egyetem diákjai segítették az Ecclesia Mater alapítvány koordinálásával az akciót.

Csökkenő tendencia

Előtte a 90-es évek második részében készült utoljára felmérés, akkor Nagyvárad területén 450 hajléktalant regisztráltak. Számuk 2007-re mintegy két harmadával csökkent, az utolsó adatok szerint körülbelül 210-en élnek stabil lakhely nélkül. Akik közben meghaltak, azokról sem lehet pontos halálozási adatokat tudni. Az időszakosan végzett terepmunka, étkeztetés során derül ki, ha valakit már egy ideje nem láttak a hajléktalanok. Őket rendszerint úgy tűntetik fel a nyilvántartásban, mint aki meghalt és valahol ismeretlen személyként eltemették. Lakóhelyük szempontjából nincsenek a városnak a hajléktalanok által jobban kedvelt környékei. Mindig oda húzódnak, ahol melegebb van. Többen vannak ezért a W. Shakespeare utcai melegvizes csövek tövében, a Munkásliget csatornaalagútjaiban, vagy a rogériuszi gyárnegyedben. A vasútállomást az ott bevezetett szigorúbb intézkedések miatt újabban kerülik az utcán élők, ezzel szemben sokan vannak a piacok környékén, ahol apró-cseprő munkákat elvállalva mindig összejön a kis italra, napi betevőre való. Azokból van kevesebb, akik koldulással keresik kenyerüket.

Fiatalabb korosztály

Érdekes tény, hogy megváltozott a hajléktalanok korszerinti aránya. Míg 1996-ban többségben voltak a 45-60 év közöttiek, most a 18-35 év közötti fiatalok élnek elsősorban az utcán. Ez sajnálatos tény, mivel ezen fiatalok fele a gyermekvédelmi intézetekből kerül ki, hamarabb kialakul közöttük a bűnözés, a prostitúció, ráadásul nő az utcára került, utcán élő vagy utcára született gyerekek száma is, akiket senki sem tud ellenőrizni, nincsenek papírjaik, így esélyük sem lesz arra, hogy normális életet éljenek. Ferencz István az újabb felmérésről azt mondta, idén semmiképp sem szerepel terveik között egy ekkora projekt, de nem is kell, mert ezeket az adatokat körülbelül ötévente érdemes frissíteni.

Nagy Anikó

  

 

Kapcsolódó cikk:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!