ERDON Helyi hírek

2009.01.07. 07:35

Fényi Istvánra emlékeznek

<p>Szatmár megye - Vasárnap, január 11–én, délután 3 órai kezdettel a Kaplonyban 90 évvel ezelőtt született Fényi Istvánra emlékeznek tisztelői.</p>

A kilenc évvel ezelőtt elhunyt tanár–költő emléke előtt a róla elnevezett kaplonyi FényiIstván Általános Iskolában tisztelegnek. A rendezvény „Az igaz ember eltávozik, de fénye megmarad” címet viseli. Főszervezője Rózsa Piroska, az intézmény magyar szakos tanárnője, Fényi István tanítványa, lányának osztálytársa. A megemlékezési ünnepségen verses–zenés összeállítást mutatnak be az iskola tanulói, s Rózsa Piroska méltatja a költő munkásságát.

A január 11–i rendezvény csak egy azok sorában, melyekkel Fényi István alakja előtt szeretnének tisztelegni. A második iskolai félév során rajzversenyt szerveznek az iskolában, a versenyen részvevők illusztrációkat készítenek Fényi István verseihez. A Költészet Napját is megünneplik, mely alkalomból a diákok szintén Fényi István–költeményeket szavalnak. Szeptemberben pedig, a költő halálának évfordulóján, újabb megemlékezést terveznek, melynek keretén belül a költő sírját is megkoszorúzzák. Schrádi Edit kaplonyi pedagógus tájékoztatta lapunkat a rendezvényekkel kapcsolatosan. Kérdésünkre válaszolva elmondta, hogy az intézmény pedagógusai és különösen a magyar szakos tanárok nagy hangsúlyt fordítanak arra, hogy Fényi Istvánt ne feledjék el a diákok, a róla szóló ismeretek szerves részét képezzék műveltségüknek.

Életút

Fényi István 1919–ben született, Kaplonyban. Kolozsváron szerzett magyar–francia szakos diplomát. 1946–tól, egészen nyugdíjba vonulásáig, Nagykárolyban tanított. Halk szavú, ritkán megszólaló költő, aki úgy határozta meg életformáját, mint aki a „szépség rezervátumában” él. Költői fejlődésében a bukolikától eljutott  a gondolati költészet birodalmába is. Nagykárolyban hunyt el 2000–ben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!