ERDON Helyi hírek

2009.01.08. 13:24

A műemlékek felújításától a civil szervezetek támogatásáig

<p>Biró Rozália, a nagyváradi RMDSZ elnökeként, illetve a Helyi Tanács RMDSZ frakciójának vezetőjeként ismertette a közösségünk számára fontos önkormányzati prioritásokat.</p>

Az RMDSZ városi frakciója kiemelten fontosnak tartja, és javasolja, hogy évente legalább két műemlék épület homlokzatának felújítását foglalják be a helyi költségvetésbe. Nagyon fontos ez a műemlékek megvédése érdekében. „Nem volt eredményes az, hogy az elmúlt négy esztendőben csak általánosságban beszéltünk erről. Konkrétan meghatározva kell ezeket fix összegként befoglalni a költségvetésbe. Az egy másik dolog, hogy élni kell a társfinanszírozási pályázati lehetőséggel is.”– mondotta Biró Rozália. 

Fontosnak tartják, hogy az idei költségvetésből is támogassák az egyházakat és a civil szervezeteket. Azért, hogy az elmúlt 19 évben „felcseperedett” civil szervezeteket megmenthessék, hogy legalább egy alapszinten folytathassák működésüket. Az alpolgármester asszony elmondta még: elképzelhető, hogy a jövőben nem tudnak annyi összeget biztosítani számukra mint az elmúlt években és kissé korlátok közzé szorítják e támogatásokat, mondván: az olyan jellegű tevékenységeket tudják finanszírozni, amelyek kimondottan a közösség érdekeit szolgálják. Példáképpen a kisiskolások közötti versenyek finanszírozását, vagy olyan kiadványok kiadását említette, amelyek a város történelmének, nagy személyiségeinek ismertetésére vonatkoznak.

Egyéb támogatások

Fontosnak tartják azt is, hogy támogassák annak a két egyházi iskolaépületnek a felújítását, amit elkezdtek, még akkor is ha már nincs meg hozzá a politikai erő a szakminisztériumokban, de meg kell hogy legyen az önkormányzati hozzáállásuk ami biztosítja a felújítások további finanszírozását.

Nagyon fontosnak tartotta azt is, hogy az önkormányzathoz tartozó önálló ügyvitelű vállalatokban a vezető beosztásban lévő magyar szakembereiket megőrizzék, hogy ott magyar ügyfélszolgálat legyen, hogy ott olyan döntéseket tudjanak hozni, amelyek a magyar közösség érdekeit is szolgálják. 

Másik priorításuk: nyitás a magánszektor felé. Itt elsősorban a nagyváradi és Bihar megyei vállalkozókat értik. Körülbelül három és fél évnyi próbálkozás után, úgy néz ki, hogy sikerül megszervezniük az első olyan rendezvényét az önkormányzatnak, ahol a város 100 legjobban működő vállalkozóját egy állófogadásra hívják meg. Ezen információkat nyújtanak számukra az idei költségvetésre és a befektetési lehetőségekre vonatkozólag.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!