ERDON Helyi hírek

2008.12.21. 15:30

Száznál is több tüntető volt

<p>Szatmárnémeti - Szombaton 13 órától kezdődött az az autós felvonulás, amelyet a környezetszenneyzési adó megháromszorozása ellen szerveztek. Octavian Lazin alprefektusnak adták át a peticiót. <A href="http://video.erdon.ro/video/35441/tiltakoz--s" target="_blank"><IMG class="ERDON_RTEimg" height="13" alt="" src="http://www.erdon.ro/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" /></A></p>

A felvonulást Muresan Daniel és Ilca Liviu szervezték, a gyülekezőre a szatmárnémeti strand előtt kerül sor, innen indultak az autósok sorba állva, rendőri valamint csendőri kíséret mellett az új központba, az Október 25. térre. A tüntetők a megháromszorozott környezetszennyezési adó ellen emelték fel szavukat. Amint arról beszámoltunk, december 15–től az addig alkalmazott adó háromszorosát kell befizetnie a tulajdonosnak az autó forgalomba iratása esetén. Egy tizenegy éves Peugeot után eddig 630 eurót kellett volna fizetnem, ám most ennek a háromszorosát kérik tőlem, ami elég magas összeg az autó korához és a használtautók jelenlegi árához képest, mondta el az egyik tüntető az SZFÚ riporterének. Az ország több városában is sor került hasonló tiltakozásra: Galai-on és Suceaván ugyancsak ezen a hétvégén.

Petíciót írtak alá

A felvonulás kezdetén a szervezők és a megjelent autósok először az autóikra írták fel a „Le az adóval”, a merészebbek pedig a „Tolvajok” feliratot, majd tülkölve indultak útnak. Az újfőtérre mintegy 120 szatmári tüntető érkezett meg. A demonstrálók előbb adóellenes bekiabálással fejezték ki nemtetszésüket, majd Octavian Lazin alprefektus megjelenésével dialógusba kezdtek. Többen is hangoztatták, a december 15–i dátum óta nem iratják be a gépjárműveket, mivel erős túlzásnak tartják az illeték megháromszorozását. Az alprefektus véleménye az volt, hogy az új kormány valószínűleg eltörli a rendeletet, ezért a tiltakozóknak azt tanácsolta, hogy aki teheti, várja ki, amíg végleges döntés születik az ügyben.

A peticiót minden jelen lévő aláírta, majd átadták azt az alprefektusnak, hogy juttassa azt el a kormányhoz. A kedélyek lecsillapodtak és az autósok jóval 15 óra előtt - addig szólt az engedély - csendben kivonultak a térről.

Autópiac: csak nézelődnek

Az autópiacon vasárnap szinte csak kereskedők voltak, vásárló alig akadt a Magnoliei utcán. A használtautó kereskedők is jobbára csak megszokásból jelentek meg, és nem nagyon bíztak abban, hogy a környezetszennyezési illeték megtriplázása után most értékesíthetik a gépkocsikat.

Németh Tünde

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!