ERDON Helyi hírek

2008.12.18. 19:06

Mindenki fizet a tisztaságért

<p>Szatmárnémeti - A Szatmárnémeti Helyi Tanács tegnapi soros ülésén a legvitatottabb pont a speciális köztisztasági illeték meghatározása volt. A havi 16 lej helyett végül 8 lejt fog fizetni az, akinek nincs szerződése a Florisallal.</p>

A tanácsosok közül Túrós Lóránt, a szolgáltatási szakbizottság elnöke javasolta, hogy a speciális köztisztasági illeték összege magasabb legyen, mint a köztisztasági vállalat által a szerződésben meghatározott összeg, mivel az önkormányzatnak többletköltségei lesznek a speciális illeték begyűjtésének következtében. Ilyés Gyula polgármester erre reflektálva elmondta, a vonatkozó törvény értelmében a speciális köztisztasági illeték csak egy minimális összeggel lehet nagyobb, mint az ezzel foglalkozó cég által alkalmazott díj. Jelen esetben a szerződésekben 6,85 lej fejenkénti ár van megszabva, tehát maximum 7–8 lej között szabhatják meg a speciális illeték mértékét. Ám ha ennél többet, például a javaslatban szerepelő havi 16 lejt állapítanának is meg, azt is teljes mértékben a munkálatokat végző cégnek kell hogy átutalják. Nem veheti el az önkormányzat más célra a fennmaradó összeget, ha egyszer a lakosságtól köztisztaság címén szedik be - magyarázta Ilyés.

Kifogások

Nits János tanácsos ezzel kapcsolatban a Közszolgáltatásokat Felügyelő és Szabályzó Nemzeti Hatóság (ANRSC) határozatait emelte ki. Az ide vonatkozó határozat értelmében vegyes számlázás esetén - a lakosok egyrésze szerződésben áll a Florisal céggel, mások nem, ezért speciális illetéket kell fizetniük - a szolgáltatást végző cég bizonyos feltételeknek kell hogy megfeleljen, ami ez esetben nem teljesül. Ardelean Ioan tanácsos szintén ezen hiányosság miatt akarta elnapolni a döntést. Végül hosszas vita után a tanácsosok elfogadták az egy főre eső 8 lejes havi pótilleket.

Németh Tünde

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!