ERDON Helyi hírek

2008.12.11. 17:22

Mikor lesz új Kraszna híd?

<p>Az elmúlt években több variáció is született a kaplonyi Kraszna híd megmentésére, felújítására vagy egy újabb építésére.</p>

Eddig úgy tűnt van esély egy újabb Kraszna híd építésére, azonban ez a terv a semmibe veszett, vagy legalábbis halasztódott, nyilatkozta Mosdóczy Vilhelm, Kaplony polgármestere. Az előljáró egy héttel ezelőtt azt mondta, hogy december 15-ig kellene benyújtania a kaplonyi önkormányzatnak azt a pályázatot, melynek célja, egy új Kraszna híd építése lett volna. A FADR-hez készített pályázatot azonban mégsem nyújtja be az önkormányzat.

Az ok az, hogy a hídon kívül a pályázatba a régi kultúrotthon felújítását is belefoglalták, azonban ez bonyolította a helyzetet. A község ugyanis már rendelkezik egy nyertes pályázattal, amelynek célja, egy új kultúrotthon építése, a mostani projekt pedig nem tűntette volna fel jó színben a községet a pályázat elbírálása során. Fennállt a veszély, hogy elveszítsék a megnyert új kultúrotthon építését valamint a régi felújítási lehetőségét is.

Februárig várnak

Ezért úgy döntöttek, hogy várnak a hídra elkészítendő pályázattal is jövő év februárjáig. „Arra is gondoltunk, hogy a péntekig benyújtott pályázatunkból kihagyjuk a kultúrotthont és csak a hidat hagyjuk benne. Azonban a kultúrotthon kihagyásával a pontrendszeres elbírálásnál sokat vesztettünk volna. Mivel azt sem akartuk, hogy két szék közé essünk, úgy döntöttünk várunk még a pályázatunkkal, míg találunk egy, számunkra megfelelő kiírást.”- mondta Mosdóczy. A Kraszna híd szerkezete több mint száz éves. A szerkezet évek óta megoldatlan problémát jelent a kaplonyiaknak, hiszen szántóföldjeik nyolcvan százaléka a híd túloldalán van.

Idén kolozsvári szakértők vizsgálták meg a híd szerkezetét. Véleményük szerint a híd felújítása rendkívül költséges és felesleges, mivel nagyobb haszna van egy új építésének. Hogy mikor és milyen pénzből, talán jövőre kiderül majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!