ERDON Helyi hírek

2008.12.19. 16:10

Jó évet zár a Környezetvédelmi Ügynökség

<p>Nagyvárad - Különösen termékeny és eredményes évet zár az idén a Bihar Megyei Környezetvédelmi Ügynökség, mondta pénteki sajtótájékoztatóján Calin Mocan az Ügynökség igazgatója.</p>

Bár az intézmény rangjához és jelentőségéhez képest meglehetősen kevés személyzettel dolgozik és még abból is csökkenteni kellet az idén, mindössze 47 alkalmazottal maradtak, nincsenek területi kirendeltségeik sem, mint például a fináncoknak, az idén mégis igen eredményesen tevékenykedtek. 958 személy fordult az intézményhez különböző ügyben, 645 környezetvédelmi engedélyért folyamodó műszaki dokumentációját vizsgálták át, kiadtak 606 környezetvédelmi engedélyt, felülvizsgáltak 20-at, s így tovább. Legnagyobb sikerüket a z információs kampányokkal és az iskolákban végzett környezetvédelmi neveléssel érték el. A megfelelő képpen végzett információs kampánynak köszönhető az elektronikus hulledékgyűjtő akció páratlan sikere is megyénkben. Az utolsó, dec 6-ai kampányban 22 polgármesteri hiavatal vett részt, a polgármesterek 320 plakátot kaptak a Környezetvédelmi ügynökségtől a lakosság kellő informálása érdekében.

Sikerült is összegyűjteni 67200 kilógramm elektromos és elektronikus hulladékot Nagyváradon és 100330 kilógrammot vidéken. Ezzel Nagyvárad országos szinten első helyen áll a városok között, megyénk pedig a második helyen. Kóródi Attila környezetvédelmi miniszter decembe 17-én Románia fenntartható fejlődési stratégiájának a bemutatóján vett részt. A 2030-as évig terjedő fejlesztési stratégiát ez év november 12-én fogadta el a kormány. "Egyértelmű, szigorú és optimista dokumentum"-mondta Korodi Attila. A fejlesztési stratégia alkalmazásával az egy lakosra eső nemzeti össztermék (PIB) vásárlóerőben számítva 2013-ra Romániában meghaladja az Európai Unió fejlettebb országaiban egy főre eső nemzeti össztermék felét, 2020-ra közeledik az ottani 80 százalékához és 2030-ra kissé meg is haladja azt. A dokumentum tartalmaz a tarmészeti tartalékokra, tiszta eneggiára és egyebekre vonatkozó kitételeket is, hangzott el a sajtótájékoztatón.

Albert Ferenc

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!