ERDON Helyi hírek

2008.12.15. 17:30

"Hinni kell a szeretet himnuszában"

<p>Nagyvárad - A Posticum Ifjúsági Központ kápolnájában székely misét szerveztek Ft. Böjte Csaba, ferencesrendi szerzetes, a Dévai Alapítvány elnökének celebrálásával.</p>

A székely misét megelőzően a Böjte Csabával érkezett gyerekek betlehemes játékot adtak elő a Krisztus születéséről. Ezt követően a Posticum lelkésze, Rácz László köszöntötte a nagyszámban megjelent érdeklődőket és a dévai vendégeket. Üdvözlő beszédében a Posticumot egy szárazföldi szigetnek nevezte, "melynek célja megmenteni mindazt, mely szép, mely értékes." A világ minden táján, így Nagyváradon is szétszórodott székelység értékeinek mentéseként szervezték meg ezen a szigeten a székely misét. Hasonló, csak sokkal nagyobb a dévai gyermekotthon szigete, mely a reményt, a világítótornyot jelenti az elveszetteknek - mondta Rácz László.

A feladat, mint Isten ajándéka

Böjte Csaba szentmiséjének mondanivalója a feladatokkal, nehézségekkal való szembenézés, a kitartás Isteni szándékának megértésére épült. Olyan kitartóan kell kiállni feladataink teljesítése mellett, miként Mária a tizenkét éves Jézus elcsatangolása alkalmával Jeruzsálemben. "Én hiszem, hogy Isten nem állít bennünket lehetetlen feladat elé, nem terel bennünket zsákutcába. Mindent így kell felfogni, akár a betegséget, a halállal való szembenézést." Ha Istentől kapott ajándéknak tekintjük a feladatokat, akkor tudni fogjuk, hogy van megoldás, hogy minden feladat által értékek kerülnek felszínre.

Nem szabad Trianon miatt nyafogni!

A közösségi életben is hasonló feladatok várnak ránk, meg kell tanulni egymásban értéket látni, meg kell tanulni egymás mellett élni, mondta a szerzetes utalva ezzel az erdélyi kisebbségi sors elfogadásának fontosságára:"Olyan sokat nyafognak Trianon miatt, mely annak következtében történhetett meg, hogy a népek nem tudtak egyezni, és addig addig nyafogtak, míg a nagyhatalmak húztak egy vonalat." A mai ember közösségi feladata az, hogy fogadja el a másik nemzet értékeit, tanuljon meg egy más mellett békességben élni.

Szent Pál példája

Szent Pált, aki megtérése előtt a "rossz fiú" volt, aki felelős volt Szent István haláláért, és a damaszkuszi ideológiai gyilkosságokért ma már gyakran idézik a szentmisék alkalmával jó cselekedeteitért, a kereszténység terjesztésében válalt szerepéért. Ez azért lehetséges, mert Jézusnak sikerül megszólaltani benne a szeretet himnuszát. "Talán neked is van egy feladatod amit vállani kell, egy Saulod akiben megszólaltathatod a szeretet himnuszát." Azért kell imádkozni, hogy kitartást és erőt adjon az Isten a feladatok, nehézségek, megoldaltlan számtanpéldák megoldásához" - hangsúlyozta a szentmise tanulságaként a Böjte Csaba szerzetes.

Mészáros Tímea

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!