ERDON Helyi hírek

2008.12.03. 15:56

Egységesített dolgozat román nyelvből

<p>Nagyvárad - Szerdán román nyelvből írtak dolgozatot a hetedik és nyolcadik osztályos diákok. Szabálytalanság nem történt, írni ezúttal is két órát lehetett.</p>

Semmit sem változott a román dolgozatírás napjára a megszabott, és eddig minden komplikáció nélkül betartott metodológia. A VII. és VIII. osztályos diákok ma sem mentek tanórákra, hanem 11.30-ra kellett bemenniük az iskolába, hogy 12 órakor elkezdhessék a két órát tartó dolgozatírást. Ezúttal a rendelkezésre álló 10 tétel közül a 2-es számút kellett kidolgozzák. Daniel Negrean tanfelügyelőségi szóvivő lapunk érdeklődésére elmondta: erre a dolgozatra megyei szinten körülbelül 12 ezer diák készült, érdeklődésünkig semmilyen incidensről nem kapott hírt a tanfelügyelőség.

A 2-es számú tétel

A 2-es tételt a diákok többsége nem tartotta különösebben nehéznek. A VII. osztályosok egy szövegrészletet kaptak, mely alapján azután jellemezniük kellett a főszereplőt, igazolniuk kellett, hogy a szöveg az epikus műfajhoz tartozik, majd szinonímákat, omonímákat kellett keressenek és a szöveg tartalmát kellett leírják. A II. tételben 20-25 sorban egy természeti képet kellett bemutatniuk. A VIII. osztályosoknak annyiban volt könnyebb a dolgozat, hogy nem szöveget, hanem egy George Topirceanu verset kellett elemezniük, annak rímképletét, vizuális elemeit kellett kiemelniük, majd szövegtanilag is elemezniük kellett a kiemelt szavakat, kifejezéseket. A II. tétel egy fogalmazás írása volt, melyben egy családi barátot kellett jellemezni minimum 15 sorban.

December 11-én matematikából fogják tudásukat bizonyítani a tanulók, december 16-án pedig a VIII. osztályosoknak kell földrajzból vagy történelemből dolgozatot írniuk. Aki ebben a periódusban valamely dolgozatát nem tudta megírni, a pótvizsga idején kell azt bepótolja, február 10-19 között.

Nagy Anikó

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!