ERDON Helyi hírek

2008.12.17. 13:25

A közszállításiak folytatják a sztrájkot

<p>Nagyvárad - Leváltották Corneliu Lupau vezérigazgatót a nagyváradi Helyi Közszállítási Vállalat éléről. A sztrájkolók ellenben szerda délben sem vették fel a munkát, mivel nem teljesítették a követeléseiket. <A href="http://video.erdon.ro/video/35213/bolojan-vs--sztr--jkol--k" target="_blank"><IMG class="ERDON_RTEimg" height="13" alt="" src="http://www.erdon.ro/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" /></A>&#160;<A href="http://video.erdon.ro/video/35218/sztr--jkoltak-a-k--zsz--ll--t--siak" target="_blank"><IMG class="ERDON_RTEimg" height="13" alt="" src="http://www.erdon.ro/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" /></A></p>

15.15 - 15 óra után elindultak a villamosok és autóbuszok. Virgil Minz szakszervezeti vezetőtől megtudtuk, hogy nem sokkal 15 óra előtt arról értesítették őket a Polgármesteri Hivataltól, hogy a beigért 250 lej értékű karácsonyi prémiumot 400 lejre emelik. Ezzel a feltétellel az emberek már felvették a munkát. A továbbiakról elmondta, hogy januárban bértárgyalsát folytatnak a februártól esedékes fizetésekről.

______________________________________________________________

 

15.00 - Gyakorlatilag három felvonásban zajlottak az események szerda délelőtt a nagyváradi Helyi Közszállítási Vállalat telepén. Először Ilie Bolojan polgármester próbált egyeztetni a munkásokkal, de a fizetésemelés helyett felajánlott karácsonyi prémium nem elégítette ki az embereket. Mint mondták azt tavaly is megkapták.

A következő felvonás már zárt ajtók mögött folyt. A polgármester jelenlétében a hattagú vezetőtanács közül öten Corneliu Lupau felmentése mellett szavazott. Az egyetlen ellenszavazat az érintetté volt. Lup[unak többek között azt rótták fel, hogy nem tudta megfelő módon kezelni a sztrájkot.

Polgármesteri ajánlat

A vezetőtanácsi ülés után Ilie Bolojan polgármester nem akart nyilatkozni lapunknak, ezt azzal hárítva el, hogy ez a vezetőtanácsban levők feladata. Mindössze annyit mondott, hogy lapunkon keresztül is elnézést kér a váradiaktól amiatt, hogy nem közlekedtek a villamosok és autóbuszok. Megígérte, hogy mindent megtesznek azért, hogy mielőbb helyreálljon a megszokott rend és elinduljanak a tömegközlekedési eszközök.

A csarnokban már várták a munkások a polgármestert akikkel közölte, hogy leváltották Corneliu Lupau vezérigazgatót. Az embereket ez a hír láthatóan kevésbé érdekelte mint a fizetésemelés. Erről viszont csak februárban kiadott fizetéseknél lesz lehetőség – mondotta a polgármester – ugyanis az idei költségvetésben ez nem szerepel. Akkor is csak az infláció arányában, körülbelül 7 százalékkal növelhetik a fizetéseket. Ennél többet csak az autóbusz- és villamosvezetők kaphatnak. Decemberre mindössze bruttó 250 lejes prémiumot ígért a polgármester.

Elégedetlen emberek

Még elbeszélgetett az emberekkel a polgármester, hogy utána egedül hagyja a munkásokkal Nicolae Popescu műszaki igazgatót, aki az új vezérigazgató kinevezéséig Lup[ut helyettesíti. Ekkor már elszabadultak az indulatok, sokan panaszkodtak: „Két nap után csak prémiumot ajánlanak? Azt, hogy leváltják Lup[ut rég tudtuk.” – mondta egy munkásnő. Volt aki így sommázta a helyzetet: „Sok hűhó semmiért.” Popescu mindent megtett azért, hogy megértesse az emberekkel, hogy többet a jelenlegi helyzetben nem ígérhetnek. Arra kérte őket, hogy vegyék fel a munkát. Az emberek később kis csoportokban kommentálták az eseményeket, ismételgették a követeléseiket. Aki szóba hozta, hogy ő dolgozna, azt lehúrogták. A többség nem akart dolgozni. Legalább is még 15 óra körül.

 

______________________________________________________________

 

Ilie Bolojan polgármester már szerda hajnalban ott volt a tiltakozó munkások körében. Szenvedélyesen magyarázták követeléseiket, azt hogy már decembertől emeljék meg a fizetéseiket. A polgármester ismertette a Polgármesteri Hivatal anyagi lehetőségeit és megismételte: csak februártól lehetséges a bérkiegészítés.

Délelőttre összehívták a HKV vezetőtanácsát, ahol leváltották Corneliu Lupau vezérigazgatót, akinek azt rótták fel, hogy hibásan kezelte a sztrájkot. Feladatkörét ideiglenesen Nicolae Popescu műszaki igazgató vette át. Valószínüleg, hogy már a pénteki helyhatósági ülésen kinevezik az új igazgatót.

A vezetőtanácsi ülés után a polgármester személyesen közölte a munkásokkal az igazgató leváltását, ami nem váltott ki bennük különösebb érzelmet. Azt ellenben már nem akarták elfogadni, hogy decemberre csak bruttó 250 lejt ajánlott fel prémiumként. Azt követően, hogy a polgármester elhajtott, Nicolae Popescu próbálta az embereket jobb belátásra bírni, hogy vegyék fel a munkát. Mindhiába, azok csoportokba verődve elégedetlenkedve tárgyalták a helyzetet. Az általános vélemény az volt, hogy továbbra sem veszik fel a munkát.

Péter I. Zoltán

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!