ERDON Helyi hírek

2008.11.14. 12:42

Tőkés levelet írt Sofronienak

<p>Tőkés László püspök levelet küldött Sofronie nagyváradi ortodox püspöknek, melyben arra kérte őt, hogy az ortodox egyház hagyja meg az Ady Endre múzeumot az egykori Müllerájban. <A href="http://apps.erdon.ro/download/erdontipps/Level.doc"><IMG height="10" src="http://www.erdon.ro/sysres/sites/erdon/pics/icons/download.gif" width="9" border="0" />Tőkés László levele</A> [.doc - 85KB]</p>

Pénteki sajtótájékoztatóján Tőkés László püspök, EP-képviselő bejelentette, hogy november 10-13 között Brüsszelben járt a Kárpát-medencei Magyar Autonómia Tanács küldöttsége. Az esemény jelentőségét az adja, - tudatta Tőkés László - hogy  a négy európai ország tagjaiból álló delegáció együttesen képviselte Brüsszelben a kisebbségi magyarság ügyét. Az EP-képviselő kijelentette, hogy az Uniós  képviseltben még a magyar kormány támogatására is szükség van, de ez a támogatás egyelőre még nincs meg. Az EP-képviselő az egységes magyar képviselet fontosságát hangsúlyozta, mert különben úgy járhatunk mint a görbe uborka, amelynek forgalmazását az Európai Unió csak most engedélyezte. „Legalább annyit elérhetünk, hogy  ne legyünk görbe uborkák az EU-ban, vagyis a magyarságot ne vesse ki magából az európai népek közössége. Reméljük, beférünk mi is az urópai  szabványba, és reméljük, hogy az EU csökkenti a most rá jellemző formalizmust és bürokráciát” - fogalmazott Tőkés László.

Levél az ortodoxoknak

Tőkés László bejelentette, hogy november 13-iki keltezéssel levelet írt Sofronie nagyváradi ortodox püspöknek, a nagyváradi Ady múzeum sorsának ügyében. A levélben többek között ez áll: „Az lenne a kérésünk, hogy Önök tartsák meg az épület jelenlegi funkcióját, mert az nem csupán az etnikumközi megértés nagyszerű gesztusa lenne az Önök részéről, hanem az egyre inkább szekularizálódó világunk homogén teret megtörő, egyre kisebb számú szent tereink megóvása érdekében is történne. Mindannyiunk közös érdeke, hogy az Ady Endre Emlékmúzeum megmaradjon annak a szellemi erődnek, annak a biztos pontnak, amely minden jövő irányzat főtengelye.” Tőkés László a sajtótájékoztatón elmondta: bízik abban, hogy sikerül békés úton rendezni ezt a kérdést. Arra a kérdésünkre, hogy abban az esetben ha az ortodox egyház nem akarja meghagyni a Müllerájban az Ady múzeumot, a református egyház tervez-e hasonló megmozdulásokat, mint a Lorántffy-gimnázium sportpályája ügyében, Tőkés László leszögezte: „az Ady múzeum ügyében reformátusként nem vagyunk illetékesek. Én Ady-rajongóként tartom tisztemnek megszólalni és jelezni, hogy Octavian Goga népének ugyanolyan fontos kérdés ez, mint nekünk.” Tőkés László elmondta, hogy nem szabott határidőt arra, hogy választ kapjon a levelére, mindenesetre a közeljövőben is keresni fogja a kapcsolatot az ortodox egyházzal az Ady múzeum ügyében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!