ERDON Helyi hírek

2008.11.17. 16:46

Szent Pál közösségépítő szellemében

<p>Szatmár megye — Szent Pál közösségépítő szellemében zajlott a Scheffler János Lelkipásztori Központban megtartott Lelkipásztori Nap.</p>

A Szatmári Római Katolikus Egyházmegyében advent első vasárnapjától kezdődően Szent Pál évét írnak. A szatmárnémeti Scheffler János Központban megtartott Lelkipásztori Nap ez szent páli évet volt hivatott bevezetni. Három esperesi kerület hívei: a szatmári, az erdődi és az ugocsai kerület lelkipásztorai és közösségi tagjai gyűltek össze espereseikkel egyetemben. A plébániák munkatársai plébánosukkal közösen dolgoztak, elmélkedtek Szent Pál közösségépítő személyén és munkásságán. Beszélgettek az esetleges nehézségekről és a jövőről, vagy egyszerűen csak kifejezték gondolataikat, érzelmeiket.

A damaszkuszi út

Az Imádság Évének vége felé közeledve egy visszatekintőt is bemutattak a résztvevőknek, Ilyés Csaba ugocsai esperes beszélt Szent Pál személyéről, arról a bibliai alakról, aki olyan emberi, hogy bárki azonosulhat vele. Saul damaszkuszi útját és megtérését egy filmrészlettel elevenítették fel, ezt követően pedig minden résztvevő felidézhette, plébániájának képviselőivel megbeszélhette saját életének azon pontjait, amikor Isten megszólította. A szervezők a rendezvény minden mozzanatában nagy hangsúlyt fektettek a személyes élmények, érzések kifejezésére, az őszinte megvallásra és párbeszédre, hiszen ez lehet egy közösség igazi alapja.

Közös munka

Ezt szolgálta az a programpont is, amikor a jelenlévő plébániák képviselői páli stílusban levelet írtak plébániai közösségüknek. Ennek a célja az volt, hogy a szentre jellemző levelek szerkezetével, lelkületével és stílusában hálát adjanak Istennek mindennapokban megnyilvánuló gondoskodásáért. Kifejezték ugyanakkor örömeiket, megosztották a jelenlevőkkel terveiket és hálákat adtak azért a kegyelmért, mely által a plébániai közösségek működhetnek. A rendezvény lehetőséget nyújtott a plébániák munkatársi kapcsolatának megerősítéséhez, a gondolatok kimondásához ez által pedig a papok és hívek közötti párbeszéd elmélyüléséhez — olvasható a Szatmári Római Katolikus Egyházmegye sajtóosztályának közleményében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!