ERDON Helyi hírek

2008.11.09. 15:12

Reneszánsz gólyabál régi étkekkel

<p>Nagyvárad - Miranda kisasszony és Ferdinánd vitéz nyerte el ebben az évben a gólyapár címet a Szent László Gimnáziumban szervezett reneszánsz hangulatú gólyabálon. <DIA width="900" height="700" alt="Szent Laszlo golyabal 2008.11.08"><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Szent_Laszlo_golyabal_2008_11_08/index.shtml , SERIE ,900,700)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="Szent Laszlo golyabal 2008.11.08" src="http://apps.erdon.ro/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A></DIA>&#160;<DIA width="900" height="700" alt="Szent Laszlo golyabal (1) 2008.11.08">&#160;<A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Szent_Laszlo_golyabal__1__2008_11_08/index.shtml , SERIE ,900,700)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="Szent Laszlo golyabal (1) 2008.11.08" src="http://apps.erdon.ro/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A></DIA></p>

Nem mindennapi gólyabál helyszíne volt péntek délután a Szent László Gimnázium díszterme. Már a gólyapárok sem akárhonnan, egyenesen a reneszánsz korból érkeztek, a gólyafiúk igazi lovagi külsővel, míg a lányok hosszú ruhában pompáztak a vendégsereg legnagyobb örömére. Ez már a második tematikus gólyabál volt az iskola történetében, míg tavaly retro hangulatban telt az ifjak „beavatása”, addig idén a reneszánsz év kapcsán középkori hangulatot kívántak megidézni a szervezők.

Középkori feladatok

Persze bajban voltak a lovagok és az úrhölgyek egyaránt, aki a lovaglásban, sárkányölésben, művészetekben, vagy konyhai praktikákban nem volt otthon, nagyon kellett iparkodjon, hogy a női és férfi próbáknak megfelelően eleget tegyen. Miután reneszánsz szokás szerint új nevet kaptak a hajadonok és nemes férfiúk, előbb virágénekeket kellett költeniük, majd megadott szavakból összeállított ékesszólással kellett az udvarlóknak erkélyjelenetben dicsőíteniük párjukat. Kemény vaidalnak bizonyult a sárkányölés is, a piros, sárga, zöld és egyéb színekben pompázó lufifejű sárkányok fejeit lovon ülve kellett lenyisszantaniuk a lovagoknak, hogy hölgyeiknek kedveskedjenek tetteikkel. Ezután a kisasszonyok bizonyították konyhaművészetüket, hidegtálakat kellett adott hozzávalókból összeállítaniuk, míg a „kulcsőrző házisárkány”, vagyis az iskola igazgatónője egykori recepteket olvasott fel, bizonyítandó, hogy eleink mindent megfőztek, ami élt és mozgott. Így, az a gólyapár, mely nem bizonyított elég fényesen, akár arra is felkészülhetett, hogy gólyapecsenye legyen a bál végeztével.

Reneszánsz tánc

A reneszánsz tánc után a művészetekben való jártasságot tették próbára a szervezők, az uraknak hölgyeik portréját kellett megfesteniük. Míg a zsűri értékelt, a gólyatanárok és gólyaóvónők sem maradtak feladat nélkül, akárcsak az előző években, nekik is feladatokat kellett kiállniuk, majd gólyák dalában a versenyzők nagyon találóan Gloria Gaynor I ll Survive (Túlélem én) című egykori slágerére fogalmazták meg, mikre számítanak első tanévükben, melyet a Szent László Gimnáziumban töltenek majd. Végül a zsűri nyertest hirdetett, a párok közül Miranda kisasszony és Ferdinánd vitéz teljesített legjobban minden próbákat.

Nagy Anikó

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!