ERDON Helyi hírek

2008.11.17. 13:22

Olasz áldiplomások

<p>Nagyvárad - A DNA-hoz került huszonhat olasz állampolgárságú egyetemista dossziéja, akik Nagyváradon nem a törvényi előírásoknak megfelelően szereztek diplomát.</p>

Cornel Antal a Nagyváradi Állami Egyetem rektora jelentette be, hogy átadta az Országos Korrupcióellenes Igazgatóságnak 26 olasz állampolgár iratait, de mint jelezte, az egyetemen végzett belső vizsgálatok eredményeképpen további szabálytalanságokat is felfedeztek. A felsőfukú oktatási intézmény vezetője Giovani Pelisari esetét említette, akit egyenesen harmadévre irattak be a Nagyváradi Egyetemre, anélkül, hogy a Tanügyminisztérium elismerte volna első két tanulmányi évét. Más olasz egyetemisták pedig nem rendelkeztek a román nyelv ismeretét igazoló teszttel, holott ez kötelező. „Elrendeltem egy a Filológia Kar oktatóiból álló vizsgáztató bizottság felállítását, mely tesztelje azokat a külföldi hallgatókat, akiknek nincs nyelvismereti igazolásuk” - tette hozzá Antal, aki elmondta, hogy a botrány tavalyi kirobbanása óta elrendelte, hogy folyamatosan ellenőrizzék azt, hogy járnak-e a hallgatók az orvosi karon a kurzusokra. Az akció nyomán tizenegy hallgató otthagyta az egyetemet, vagy kirúgták őket. Mindannyian olasz állampolgárok voltak. A Tanügyminisztérium közleményben tudatja azt, hogy az év elején elkezdett ellenőrzések az összes hazai orvosi és gyógyszerészeti egyetemre illetve karra kiterjednek, és elsősorban azt ellenőrzik, hogy a külföldi egyetemisták a törvényi előírásoknak megfelelően iratkoztak-e be vagy át romániai egyetemekre. A minisztréium az ezen vizsgálatok nyomán elkészülő jelentések alapján hozza meg a szükséges adminisztratív intézkedéseket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!