ERDON Helyi hírek

2008.11.21. 20:27

Működik, de Szatmáron még nem

<p>Szatmárnémeti - Borbély Károly távközlési miniszter kijelentette, hogy már működik a 112–es hívószám helymeghatározó rendszere. Megkérdeztük erről a szatmári rendőrség sajtóreferensét.</p>

Borbély Károly távközlési és informatikai miniszter a szerdai kormányülés után jelentette be, hogy a romániai 112–es segélyhívó földrajzi helymeghatározó rendszere már működik. Mint azt a miniszter kiemelte, az Európai Bizottság ez év januárjában kötelezettség–megszegési eljárást akart indítani a 112–es segélyhívó működése miatt. Az uniós szabályok értelmében működnie kellene annak a földrajzi helymeghatározó rendszernek, amely azonosítja a segélyt kérő telefonáló földrajzi helyzetét.

Segélyhívás

A jelenlegi helyzetben, amikor érkezik egy hívás a 112–re, a telefonszolgálatot végző megkérdezi, milyen típusú segítségre van szüksége a segélykérőnek. Ennek függvényében kapcsolja át a hívást a mentőszolgálathoz, rendőrséghez, tűzoltósághoz. Az ottani telefonszolgálatos már megkapja a segélykérés fontosabb adatait, a részletekre ő kérdez rá, eközben útnak indulnak a szolgálatos egységek. A legfontosabb teendőnek számít ilyenkor, hogy a telefonáló higgadt maradjon, hogy minél érthetőbben és pontosabban határozza meg az esemény körülményeit. Az ő eligazításától függ, a földrajzi helymeghatározó rendszer nélkül, hogy megtalálják–e őt, illetve azt a helyszínt, ahol várják a mentősök, rendőrök, tűzoltók segítségét. A kormány által elfogadott tervek szerint a földrajzi helymeghatárózási rendszernek november végére kellene működnie a 112–n belül. A távközlési és informatikai minisztériumnak jelentést kell küldenie a segélyhívó uniós szabályok szerinti működéséről az Európai Bizottságnak.

Szatmár szintjén

Megkerestük Cristea Roxanát, a Szatmár Megyei Rendőrfelügyelőség sajtóreferensét, aki ezzel kapcsolatosan elmondta, Szatmár megyében a rendőrség tudomása szerint ez a helymeghatározó rendszer még nem működik. Továbbra is a telefonszolgálatosoktól tudják meg, ki kér segítséget tőlük, és hogy hová kell menniük.

Helymeghatározás:

Ne tegye le a telefont, ha rájön, hogy tévedésből a 112–t hívta; mondja el a diszpécsernek, hogy minden rendben, ellenkező esetben ugyanis elképzelhető, hogy a szám azonosítása révén a központ segítséget küld ki a helyszínre ellenőrizni, nincs–e probléma; a félreértések és zavarok elkerülése érdekében fontos a hívók azonosítása; adja meg nevét és telefonszámát; előfordulhat például, hogy ugyanazt az esetet már többen bejelentették.

Németh Tünde

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!