ERDON Helyi hírek

2008.11.23. 16:19

Közös főhajtás Ady Endre emléke előtt

<p>Szatmár megye - Tizennyolc évvel ezelőtt szerveztek először hagyományteremtő zarándoklatot Ady Endre születésének évfordulóján, November 22.-én. Idén is számos politikus, közéleti személyiség vett részt a megemlékezésen. <DIA alt="Ady megemlékezés" height="700" width="900"><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Ady_megeml_kez_s/index.shtml , SERIE ,900,700)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="Ady megemlékezés" src="http://apps.erdon.ro/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A></DIA></p>

A Királyhágómelléki Református Egyházkerület, az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület valamint a Partiumi Magyar Művelődési Céh közös rendezvénye a mindössze 33 gyülekezeti tagot számláló érmindszenti református templomban kezdődött. Igét hírdetett Csűry István püspökhelyettes, aki Jób könyvének a mai emberhez szóló üzenetére hívta fel a gyülekezet figyelmét, arra, hogy "meg kell szabadulni a fölösleges terhektől, ami fuldoklóvá teszi nemzetünk". Nagy Sándor nagykárolyi esperes és Kovács Zoltán főgondnok, Érmihályfalva polgármestere ünnepi köszöntőjét követően az ünnepi megemlékezés a költő szülőházának udvarán felálított szobránál folytatódott, ahol Muzsnay Árpád az EMKE elnöke köszöntötte az egybegyűlteket. Szilágyi Mátyás, a Magyar Köztársaság kolozsvári főkonzulja az összefogásra bíztatta a megjelent erdélyi politikai személyiségeket, hiszen csak az összefogás erejével teremthető meg egy egységes és hiteles erdélyi közképviselet.

Állni fog az Ady Központ Érmindszenten

Tőkés László az Igéhez hasonlította Ady verseit, majd elmondta az Adyra való emlékezés méltó körülmények között is zajlodhatna, utalván az ide tervezett Ady Központra, melynek kivitelezése a Medgyessy - kormány idején meghiusúlt, bár az Egyházkerület megnyerte azt a bizonyos 320 millió forintos pályázatot. De "...építkezésre készen a kövünk", a telek már az egyházkerület tulajdonában van és állni fog az Ady Központ Érmindszenten. "Méltó lenne, hogy ne egy földhözragadt, pusztuló falu romjain éltessük Ady Endre kultuszát" - tette hozzá a püspök, ezért is fontos lenne, hogy "itt ahol csúszik ki a talpunk alól a föld, vessük meg lábunkat, épüljön meg az Ady központ, maradjon meg a gyülekezet." Az ünnepi szónoklatok sorában Székelyhídi Ágoston író, politikus, az Erdélyi Szövetség örökös elnöke a költő utolsó éveinek történeti hátterét, az akkori politikai helyzetet ismertetette, míg Pomogáts Béla a költőóriás irodalmi jelentőségéről beszélt. A koszorúzást követően, Tőkés László bejelentette, hogy kezdeményezni fogják egy egész alakos Ady-szobor felállítását a mostani, a múlt rendszerből itt maradt szobor helyére. Végül szeretetvendégséggel zárult a tizenkilencedik érmindszenti zarándoklat.

Mészáros Tímea

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!