ERDON Helyi hírek

2008.11.17. 13:35

Kutyavizsga, kutyasow a Tineretului stadionban

<p>Nagyvárad - Hétfőn sajtótájékoztatót tartott az Ebtenyésztők Bihar Megyei Egyesülete a Continetal szállóban, ahol az egyesület eddigi tevékenységéről, a jövő évi tervekről és a hétvégi kutyasowról esett szó.</p>

A sajtótájékoztatón az Ebtenyésztők Bihar megyei Egyesületének elnökén Alapi Ferencen kivül jelen volt az Eszaki Kutyaidomító Club titkára Bondar Emil, az SOS Dogs alapítvány képviselője Diana Fechete és Bondar Alexandru bíró.

Alapi Ferenc az egyesület elnöke elmondta, hogy az Ebtenyésztők Bihar Megyei Egyesületét még Kiss László alapította 1969-ben és gazdag tevékenységet fejtettek ki. Hat-hét éve viszont minden tevékenységük az évente egyszer- kétszer megrendezett kutyaszépségversenyekben merült ki. Ezen most változtatni akarnak. A kutyák szeretetére akarják nevelni a fiatalságot is, ezért protokollumot kötöttek a Tanfelügyelőséggel. A polgári nevelés keretében a kutyákkal való foglalkozásra is oktatják a fiatalokat.  Felvették a kapcsolatot a rendőrséggel, kidolgoztak egy jelenleginél enyhébb szabályzattervezetet a kutyatartók számára és azt továbbították a Polgármeteri Hivatalnak.

Elérték azt is a Polgármesteri Hivatalnál, hogy a volt Olaszi temető helyén létesített parkban jelöljenek ki egy kutyasétáltató helyet, ahol az SOS Dogsnak is jutna egy terület. Náluk kutyákat lehet örökbe fogadni. Az Egyesület nem csak a fajkutyákat tartók érdekét, hanem a lakosság érdekét is képviselni akarja, attól függetlenül, hogy milyen kutyát tart valaki. Legfőbb gondjuk jelenleg, hogy nincs székházuk. Rengeteg lakossági panaszt kapnak a tömbházakban tartott kutyákra. Ezért jó, ha egy kutyát fegyelemre tanítják. Alexandru Bondar elmondta, hogy szombaton, e hónap 22-én 10 órai kezdettel kutyasowt rendeznek a Tinetertului stadionban vasárnap pedig fegyelmezettségból vizsgáztatják a kutyákat. Bárki benevezheti sajátját. Tulajdonképpen úgynevezett IPO vizsga lesz, amit még 1907-ben az idomított német juhász (farkas) kutyákra dolgoztak ki, de manapság bármilyen, akár nem fajtiszta kutyával is be lehet nevezni. Alapfokon csupán a kutya fegyelmezettségét pontozza egy aradi bíró és Bondar Alexandru. Van a II. és II. fokozatú IPO vizsga, ahol már többet kell tudnia  kutyának, de még mindig nem kérnek közzel sem annyit, mint egy rendőrkutyától. Eddig 23 kutyát neveztek be, még Magyarországról és Törökorszából is, de a lista még nyitva van. Magára a vizsgára vasárnap 8-10 óra között kerül sor, tudtuk meg a sajtótájékoztatón.

Albert Ferenc

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!