ERDON Helyi hírek

2008.11.06. 13:59

Kolozsváron és Bukarestben vendégszerepel az Aradi Kamaraszínház

<p>November 9-én, vasárnap 19 órakor a kolozsvári Tranzit Házban, november 12-én, szerdán 9 órakor a bukaresti Arca (La Scena) Színházban lesz látható a Magyarországon és Romániában is nagy sikerrel játszott Rudolf Hess tízparancsolata című előadás.</p>

Az Aradi Kamaraszínház vendégjátékát Románia Kormányának Etnikumközi Hivatala támogatta. A bukaresti előadás partnere a Bukaresti Magyar Kulturális Intézet. Alina Nelega drámája a nürnbergi perben tényleges életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt, zavaros elméjű vezetőt, Hitler helyettesét a náci eszme által űzött, Jézus- és hitvesztése miatt a führerbe kapaszkodó figurának mutatja: hol minden emberségét felemésztett, bűnét látni képtelen állatnak, hol félelemtől földig rogyó sérült léleknek. Harsányi nem kap jelenetről jelentre más maszk után. Rudolf Hessként él együtt a figurával, szenved, néz le ránk fensőbbségesen. Mint Hitler fröcsögi ránk a női nemet elutasító mondatait. Mint gyakorlott szofisztikus, szenvtelen arccal igazolja a rémtetteket. Nyersen marcangol szét húscafatokat, és saját keze is a húsdarálóban végzi. Ő a számító, „ínyenc” gyilkos, a gyerekkorától kezdve homoszexuális hajlamokat mutató kéjenc, aki fekete papi zubbonyában, magát tisztának s ártatlannak gondolva, öngyilkosságra készül. (Szoboszlai AnnamáriaEllenfény)

Alina Nelega: Rudolf Hess tízparancsolata

Fordította: Anamaria Pop

Rudolf Hess: Harsányi Attila

Díszlet-jelmez: Tapasztó Ernő-Harsányi Attila

Ügyelő: Gheorghe Mureşan

Fény, hang: Cornel Dume, Ioan Horga, Matei Horatiu

Rendezőasszisztens: Fekete Réka

Rendezte: Tapasztó Ernő

Az előadás honlapja elérhető a www.salvadorcabaret.hu/rudolf címen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!