ERDON Helyi hírek

2008.11.19. 15:06

Kockázatos élvezetek ellen

<p>Nagyvárad – Huszonegy Bihar megyei drogfogyasztót (köztük hat magyart) látott el kezeléssel, tanácsadással idén az Országos Drogellenes Ügynökség regionális kirendeltsége. Összesen 98 vonatkozó bűnesetet tártak fel.</p>

Nem bünteti a román jog pénzbüntetésnél többel azt, ha az ember a saját, egyetlen szál füves cigarettáját szívja egyedül. Azt sem, ha egy társaságban mindenki a maga által vitt egy-egy szálat tüdőzi. Viszont nagyon keskeny a határvonal az ilyen élvezetek megúszása és a súlyos büntetés között: ugyanis egyetlen, bárki másnak adott slukk is már súlyosabb eljárást és büntetést vonhat maga után, mivel ez már terjesztésnek számít, s innentől fölfelé csak súlyosbodnak az eljárási és büntetési tételek.

Tanács és segítség

Emiatt a keskeny határvonal miatt is fontos tehát a tudatosítás, a megelőzés. Erre országos és helyi központok is vannak már évek óta. Nemcsak kábítószer-ügyekkel, hanem dohányzással, alkoholfogyasztással összefüggő problémákkal is foglalkozik tehát az Országos Drogellenes Ügynökség regionális központja, amelynek vezetői szerdán összegezték idei tevékenységüket. A Nagyváradon működő központ munkatársainak munkája nemcsak a szenvedélybetegségek és ezek fenyegetése elleni kampányolásban merül ki (bár a jelentés szerint is többnyire ilyen „hadjáratokat” szerveztek), hanem számos esetben orvosi, pszihológiai és társadalmi vonatkozású tanácsadással is szolgálnak a hozzájuk fordulóknak.

Tévhit az, hogy aki kapcsolatba kerül a drogellenes központtal az vagy lebukott drogos, vagy elítélt. A központot vezető Gheorghe Chereji elmondta: a legtöbb esetben a drog vonzáskörébe került személyek családtagjai keresik fel őket, hogy segítsenek hozzátartozójukon. Idén Biharban összesen 21 olyan esetet regisztráltak, amikor drogfogyasztóknak kellett orvosi, lelkigondozói vagy társadalmi visszailleszkedési segítséget nyújtaniuk. Statisztikájuk szerint ezek közül 6 magyar, egy egyiptomi és 14 román nemzetiségű, többségüknek van munkája, középfokú végzettségű, s általában „füvet” szív. A tudatmódosító szereket túlnyomó többségben férfiak használják. Prevenciós tanácsadást nyújtanak a központ munkatársai ugyanakkor alkoholistáknak, de például nikotinfüggőknek is.

Alkoholizmus rács mögött

A regionális központ (Szent László tér 2-4. szám, a Sas palotában, telefon: 0359/44–43–22; 0259/41–45–15) ugyanakkor természetesen olyanokkal is foglalkozik, akiket a hatóságok köteleztek a programjaikban való részvételre, sőt az elítéltek köreiben is futtatnak bizonyos projekteket.

Mint elmondták, például 45 olyan rab is részt vesz az egyik ilyenben, aki a nagyváradi büntetés-végrehajtó intézetben tölti büntetését. Az elítéltek körében főleg az alkoholizmus dívik, ennek a hatásait próbálják csökkenteni a szóban forgó akciókkal. A rabok közül különösen olyanokat vonnak be tevékenységeikbe, akik 3-6 hónapon belül szabadulnak – így próbálva meg némileg elősegíteni társadalmi reintegrációjukat is. Külön foglalkoznak jelenleg 10 olyan elítélttel, aki az alkohol hatása alatt követett el súlyos bűncselekményt. A drogellenes központ teljes tevékenysége egyébként rendkívül sokrétű, programjai lényegében folyamatosan zajlanak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!