ERDON Helyi hírek

2008.11.23. 14:16

Könyvbemutató: Sorskaleidoszkóp

<p>Nagyvárad - Péntek délután az Ady Endre Középiskola dísztermében mutatták be Bereczkyné Kun Mária, író álnevén Várady Marietta Sorskaleidoszkóp című, önéletrajzi ihletésű regényét.</p>

A könyvbemutató az Ady Endre Középiskola és a Partium Alapítvány által szervezett V. Partiumi Ady Endre Szavalóverseny  programjai közt szerepelt. Tóth Márta igazgatónő köszöntő szavaiból kiderült: Kun Mária az Ady líceumban érettségizett 1963-ban, később pedig a váradi 4. és 7. számú általános iskolákban, illetve az Adyban tanított magyar irodalmat. Családjával 1990-ben vándorolt ki Magyarországra, mivel sokakhoz hasonlóan úgy gondolta, hogy "ott találja meg a boldogulást". A Sorskaleidoszkóp  több mint egy családregény, ugyanis a szerzőnő úgy írta meg a familiájának a történetét, hogy korrajzot fest és politikai hátteret is nyújt az eseményekhez. A regényben összemosódik a valóság és a fikció, és a hitelesség csak fokozódik, ahogyan a jelenkorba érkezünk. A kötet egyúttal egy csodálatos és tragikus végkimenetelű szerelemnek is a története (az írónő férje a közelmúltban életét vesztette), azonban mégsem beszélhetünk önkitárulkozásról, mivel az őszinteség sugárzik a sorokból, hangzott el a könyvismertetőben.

Olvasmányos formában

Kun Mária elárulta: már egyetemista korában megfogant benne a gondolat, hogy regényt kellene írnia, de aztán a tanárkodás kiszívta minden energiáját. Mindig is érdekelte Erdélynek a történelme, s úgy gondolta, hogy olvasmányosan, családregény formájában kéne lejegyeznie mindazt, amelyen az itteni magyarság Trianont követően átment. "A könyvvel egyúttal arra szerettem volna felhívni a figyelmet, hogy milyen fontos a szülőföld szeretete", fogalmazott  az anyaországba áttelepült szerzőnő. A regényből részleteket olvasott fel Firtos Edit színművésznő, a kiadvány az Ady Endre Középiskolában és a nagyváradi magyar könyvesboltokban lesz kapható.

Ciucur L. Antonius

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!