ERDON Helyi hírek

2008.11.09. 10:33

Kapuval zárták le a bejárót

<p>Szatmárnémeti - Zöld kapu zárja el a Dariu Pop utca egyik bejáróját egy átjáróként használt üres telek felől, így az ottlakóknak és az arra közlekedőknek is kerülniük kell. A területet két hónapja kapta vissza a jogos tulajdonos.</p>

A Dariu Pop utcáról két bejárón keresztül lehetett eddig megközelíteni a 14–es lakónegyedet, illetve az utcában levő tömbházakat. Ezeket bárki bármikor használhatta, mivel közterületként ismerték. Azonban, mint megtudtuk, két hónappal ezelőtt vaskapuval zárták le a második bejárót. Akkor ért véget a tulajdonos visszaigénylési pere azért a telekért, amelyen egyesek garázsokat építettek önkényesen. Így az ottlakóknak és a garázstulajdonosoknak egyaránt jókora kerülőt kell tenniük, veszély esetén a tűzoltóknak, mentőknek is. Két  közösségi rendőrrel együtt mentünk el a helyszínre, akiket Albu Adrian alpolgármester küldött oda.

Garázsbérlet

Az ottlakók magyarázatai alapján találtuk meg a T39–es tömbházban lakó Horneac Clariţát, aki bérleti szerződést kötött a tulajdonossal, mivel garázsa ezen a területen van. Ő, miután meg is mutatta a szerződését,  elmondta, hogy a szóban forgó területen mintegy 30 garázs van, a többi tulajdonos is szerződést kötött a tulajdonossal. Úgy tudja, König Iosif, azaz a tulajdonos a 70–es években vásárolta meg a telket építkezés céljából. Ötéves per eredményeként nemcsak a garázsokkal beépült területet, de a T39 számú tömbház területének birtokjogát is visszakapta, ez utóbbiért kártérítést kapott az önkormányzattól. A garázstuajdonosok havi 15 eurót fizetnek a garázsaikért. — Sokaknak nem tetszik, hogy bérleti díjat kell fizetniük, főleg ha rég vették meg a garázst valaki mástól. Mivel a terület valóban nem a miénk, a díj kérése természetes. Szerintem bármelyikünk lenne is a tulaj, ugyanígy kitartana a jogai mellett — mondta el Horneac Clariţa.

Ilyés Gyula polgármester kérdésünkre elmondta, az említett terület mindig is magánterület volt, de a környéken lakók közlekedés szempontjából a magukénak tartották. A lakóknak persze nem tetszik, hogy nem rendelkezhetnek többé vele, de nekik csak annyi tulajdonrészük van benne, amennyi a lakásukhoz tartozik. A tulajdon, illetve az erre vonatkozó jogi viszonyok nem változnak, bármennyi idő teljen is el, és bármennyire nem tetszik ez a lakóknak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!