ERDON Helyi hírek

2008.11.14. 07:56

Jótékonysági koncert az autistákért

<p>Nagyvárad - November 19-én este 19 órai kezdettel jótékonysági koncert lesz az SOS Autista Alapítvány javára a nagyváradi római-katolikus bazilikában.</p>

A Caritas Catolica, a nagyváradi Máltai Szolgálat,  az SOS Autista Alapítvány és a belgiumi V.Z.W - Oradea Alapítvány által szervezett jótékonysági koncerten fellép a belgiumi Arcane Ensemble fúvósötös, amely Marinus de Jong, Hanns Eisler, Ligeti György, Frank Nuyts és Paul Taffanel műveket szólaltat majd meg. Az eseményt beharangozó csütörtöki sajtótájékoztatón dr. Földes Béla a nagyváradi Máltai Szolgálat vezetője elmondta, hogy a jótékonysági koncertet Szent Erzsébet, a karitatív tevékenységek védőszentjének ünnepnapján tartják.

Érzékenységet!

Különböző külföldi statisztikák szerint Romániában közel 120 ezer autista él, de szakemberek hiányában csak 30 ezer gyermeket tartanak nyílván ezzel a tünetegyüttessel. Az elégtelen érdeklődés miatt ez a probléma nincs az illetékes hatóságok látókörében. Ezért a jótékonysági hangversenyen összegyűlő adományokból amellett, hogy képzéseket akarnak szervezni autistákkal foglalkozó személyeknek és autizmussal élő személyek társadalmi beilleszkedését szolgáló programokat kívánnak szervezni, fel szeretnék kelteni a társadalom érzékenységét is az autisták problémái iránt. Földes Béla elmondta: mivel nincs kellő figyelem a hatóságok részéről az autisták poblémái iránt, ezért beadványt nyújtottak be a nagyváradi polgármesteri hivatalhoz, az Egészségügyminisztériumhoz és a Tanügyminisztériumhoz. Ilie Bolojan polgármestertől azt kérték, hogy nevezzen ki egy személyt, aki tartsa a kapcsoltot a hivatal és a civil szervezetek között. A Tanügyminisztériumtól az autisták számára speciális tanterv kidolgozását kérték, az Egészségügyminisztériumtól pedig több az autisták kezelését szolgáló erőfeszítést kértek. Földes Béla elárulta, hogy a jótékonysági koncertre meghívták az összes Bihar megyei képviselő- és szenátorjelöltet, egyesek közülük már visszajelezték részvételüket. „Mi nem politikai rendezvényt akarunk szervezeni, és nem az emberek sajnálatát akarjuk kiváltani. Nekünk szolidaritásra és partnerségre van szükségünk” - szögezte le végül Földes Béla.

Pap István

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!