ERDON Helyi hírek

2008.11.25. 10:04

Jiddis zene New Yorkiak előadásában

<p>Nagyvárad - New Yorkból érkezett vendégelőadók léptek fel a Posticum keretén belül működő Jazzlandben a hétfőn este szervezett kelet-európai jiddis énekek estéjén. A Di Goldene Feder együttes nagy sikert aratott.</p>

A kelet-európai jiddis zenét játszó Di Goldene Feder együttes tagjai New Yorkból, megvallásuk szerint körülményes utakon érkeztek Európába, Budapestre, majd egy erdélyi körút egyik állomásaként Nagyváradra. A két zenész, Benjy Fox-Rosen (basszus, bandzso) és Sarah Alden (ének, hegedű) több népi éneket, de neves jiddis költők, írók megzenésített műveit is eljátszottak a nagyváradi közönség előtt.

A kifejezetten kelet-európai jiddis zenére "szakosodott" zenészek különböző történeteket meséltek el a dalokkal, így jelenetek elvenedtek fel a jiddis ember életéből, szomorú és vidám perceiből. Ezen történetek a dalok közötti hosszas, két nyelvű elmesélésével halvánnyabbá vált a már felvett hangulat, kissé vontatottá tette a hol mérsékelt, hol erőteljesebb zenei élményt nyújtó estét. A közönség tetszését megnyerő koncertet követően tombolahúzásra került sor, melynek díjaként az együttes lemezeit lehetett megnyerni.

Mészáros Tímea

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!