ERDON Helyi hírek

2008.11.20. 08:46

Újabb telefonos átverések

<p>Szatmár megye - Már nagy összegre történő csalások is előfordulnak a telefonszolgáltatók nevében. A módszer: az adott szolgáltató ügyfélszolgálata nevében hívják az előfizetőt. Az eredmény: veszteség.</p>

Már három telefontársaság nevében követnek el csalásokat — tudtuk meg olvasóinktól. Az elmúlt héten a Cosmote nevében keresték fel az előfizetőket azzal a szöveggel, hogy több ezer eurót nyertek, és ennek megerősítéséhez mindössze egy feltöltőkártyát kell 20 euró értékben elküldeniük a megadott számra. „Ahogy ők nevezték, ez egy regisztrációs díj, amelyet minden nyertesnek ki kell fizetnie” — mesélte D. K. szatmárnémeti olvasónk, akit nem sikerült átverniük, mert amikor arra kérte a telefonálót, hogy mondja meg a Cosmote honlapján hol találhatja meg a nyereményjáték aloldalát, akkor nem kapott választ.

Nagy összeg

Ennél durvább megoldást választottak azok, akik az Orange–előfizetőkre specializálták magukat. Hatszáz eurót csaltak ki egy családtól oly módon, hogy felhívták őket, és ügyfélszolgálatosként mutatkoztak be. Megkérdezték, hogy tudnak–e arról, hogy egy 200 eurós kifizetetlen összeg jelentkezik az egyenlegükön (a családnak három telefonkészüléke van, egy előfizetéssel), amely hó végén megjelenik majd a számlájukon is. Amennyiben ezt el szeretnék tüntetni, egy kód segítségével megtehetik, s ajánlatos mindhárom telefonszám esetében ehhez folyamodni. Megtették, majd másnap döbbenten tapasztalták, hogy blokkolták a telefonjukat. Az Orange valódi ügyfélszolgálatával történt egyeztetés után kiderült, hogy éppen azzal a kóddal, amit az ál–ügyfélszolgálatos megadott,  aktiválták a nevezett kétszáz eurót, mégpedig mindegyik telefonszámon, amelyet, sajnos, ki kell fizetniük. A Romtelecom–előfizetőkkel is próbálkoznak. Ott is magas értékű nyereményt helyeznek kilátásba, ha a nyertes felhívja a 0903 900 900–as telefonszámot, amelyen azonban senki sem jelentkezik, viszont percenként 1,5 euró+áfába kerül a hívás. A fogyasztóvédelmi szakemberek azt javasolják, hogy ne adjanak ki adatokat, ne üssenek be kódokat, és lehetőleg személyesen keressék fel ügyeik intézése végett az ügyfélszolgálatokat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!