ERDON Helyi hírek

2008.11.25. 13:35

Ipari műemlékek megmentése érdekében

<p>Nagyvárad - A nagyváradi egykori villamosremíz, a mostani fedett piac után Sárközi Zoltán önkormányzati képviselő most a még megmaradt három villamosmozdony megmentését tűzte ki célul.</p>

Annak idején 1906-tól árúszállító vagonok vontatására használták ezeket a villanymeghajtású mozdonyokat egészen az 1990-es évek elejéig. Időközben megfogyatkoztak az ipari vágányok, amelyek hajdanán szinte behálózták a várost. Legutoljára a velencei gyárakba vezető vonalat – amely részben közös volt a 2-es villamos vonalával – számolták fel. Az utolsó három villamosmozdonyt a Helyi Közszállítási Vállalat (HKV) székhelyére szállították. Kettő közülük a HKV székházának udvarán, a harmadik az úgyszintén a Szálka dombon levő villamosremíz hátsó udvarán található.

Elszomorító látvány

Mindhiába van törvény az ipari műemlékek megvédésére, a nagyváradi Helyi Közszállítási Vállalat vezetősége nemigen törődik ezzel. Két év van annak, hogy Hockhausser Roland beadvánnyal fordult a HKV vezetőségéhez a három mozdony megmentése érdekében, de még válaszra sem méltatták.

Sárközi Zoltán elmondta, hogy a HKV székházának udvarán levő két mozdony siralmas állapotban van. Amit csak lehetett leszereltek róluk, több mint tíz éve eső és hó áztatja, Nap süti. Állaguk napról napra romlik. Sárközi Zoltán az önkormányzat nevében látogatott a telephelyre, hogy beszéljen a vállalat vezetőségével. Az egyik 1906-ban gyártott mozdony párját igencsak megbecsülik Münchenben, ahol felújítva, az ottani közlekedési múzeumban helyezték el. Elszomorító volt látni a váradi társát – mondotta a tanácsos. A harmadik mozdony sincs jobb állapotban, bár látszólag felújították, de szakszerűtlenül az eredeti alkatrészeket oda nem illőkkel pótolva, teljesen figyelmen kívül hagyva a műemlékek helyreállításának szabályait. A mozdonyok ügyében egy kivatalos beadvánnyal fordulnak a HKV vezetőségéhez. Sárközi Zoltán azt szeretné ha hitelesen helyeállítanák mind a hármat, hogy utána kiállíthassák őket a felújított villamosremíz három sarkába.

Péter I. Zoltán

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!