ERDON Helyi hírek

2008.11.14. 08:24

Ingyenes vércukorszint mérés

<p>Nagyvárad - A cukorbetegség nemzetközi napját megelőzően sajtótájékoztatót tartottak a nagyváradi diabétesz-központban. Számottevően nőtt a cukorbetegek száma.</p>

A cukorbetegség szinte járványszerűen terjed Európában, két éve a legelterjedtebb európai betegségnek nyilvánították, mondta dr. Amorin Popa diabetológus, a központ vezetője. Míg tavaly a diabétesz által okozott fogyatékosságokra helyeződött a hangsúly, az idén november 14-én a gyermekkori cukorbetegség került előtérbe. ennek valószínűleg az az oka, hogy a gyerekek és fiatalok között egyre elterjedtebb a cukorbetegség. A diabétesz nemzetközi napja alkalmából pénteken, valamint hétfőn és kedden ingyenes vércukorszintmérés zajlik a diabétesz központban, reggel nyolctól lehet jelentkezni a Fő utcai poliklinika második emeletén.

Egyre többen

Mint elhangzott, a cukorbetegek száma lényegesen nőtt megyénkben; jelenleg mind számukat illetően, minn a havonta elhasznált inzulinmennyiség szempontjából Bihar megye a második helyet foglalja el országos szinten, Bukarest után. Több mint 24 ezer pácienst tartanak számon Biharben, közülük több mint 20 ezer nagyváradi illetőségű.

Elena Moldoveanu, a Bihar megyei Egészségbiztosítási Pénztár aligazgatója arról számolt be, hogy tavalyhoz képest lényegesen nőtt az az összeg, amelyet a cukorbetegek kezelésére szánnak. Dr. Sonia Draghici, a járványkórház igazgatója azt hangsúlyozta: a cukorbetegség kialakulása szorosan összefügg a táplálkozási szokásokkal is, s fontos lenne, hogy minden nap legalább 400 g nyers zöldséget, gyümölcsöt fogyasszunk. Az Európai Unió jövő évtől komoly összegeket szán arra, hogy az iskolákban gyümölcsöket osszanak a dikákoknak.

Menedzselni kell

Larisa Dumbrava gyermekdiabetológus arról szólt: egyre kisebb gyerekekenél diagosztizálják a diabétesz különböző formáit, és sokan a cukorbetegség előrehaladott fázisaiban kerülnek orvoshoz. Gyakorta nem könnyű megtanítani a gyerekeknek és a szülőknek, hogyan „menedzseljék” a cukorbetegséget. A doktornő szerint a diabétesz állapot csupán, s megfelelő életstílussal a gyerekeknek teljes értékű életük lehet.

Neumann Andrea

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!