ERDON Helyi hírek

2008.11.21. 17:15

Határtalan határmenti együttműködés Székelyhídon

<p>Bihar megye - Lakatos Péter RMDSZ-es parlamenti képviselő kezdeményezésére „Határtalan határmenti együttműködés” címmel önkormányzati konferenciára került sor a székelyhídi Polgármesteri hivatal üléstermében, amelyen huszonhat település ( a határ mindkét oldaláról) polgármesterei találkoztak.</p>

Megyitójában Lakatos Péter elmondta, azért kezdeményezte ezt a konferenciát, hogy lehetőséget teremtsen az együtt gondolkodásra és együttműködésre úgy önkormányzati, államigazgatási, mint parlamenti szinten „határok nélkül”. Cseke Attila államtitkár, RMDSZ-es szenátorjelölt  a közös kormányülések jelentőségéről,  eddigi  eredményeiről, megvalósításairól beszélt. „ Ha időben kapunk kéréseket a határ mindkét oldaláról, akkor időben fel lehet építeni azokat a terveket, amelyek a határmenti közösségek, önkormányzatok fejlesztéseiről szólnak.”- mondta Cseke Attila. Béres Csaba Székelyhíd polgármestere és  Ecaussinnes város (Székelyhíd tetvérvárosa) polgármesterasszonya, aki egy a konfereniával egyidőben zajló rendezvényen vett részt Létavértesen, is üdvözölte a jelenlévőket.

Turisztikai együttműködés

A Magyarországi Önkormányzati Minisztérium, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztési Zrt, valamint a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség munkatársai az európai területi együttműködési csoportosulásairól,  a határmenti  turisztikai együttműködési lehetőségekről, gyógyfürdők fejlesztéséről, múzeumok, tájházak, állat és növénykertek, kerékpárutak és kisvasutak fejlesztésének, kialakításának fontosságáról, kulturális, művészeti, sport rendezvények infrastrukturájának javításáról  tartottak előadást. A találkozó szünetében  a két szervező Lakatos Péter parlamenti képviselő és Jauernik István, az Önkormányzati Minisztérium államtitkára, országgyülési képviselő sajtótájékoztatót tartottak, amelyen részt vett Varju László, akit előző nap neveztek ki államtitkárrá, Balogh József  és Tilki Attila országyülési képviselők, valamint Sóki Béla parlamenti képviselő. Ezalatt kötetlen párbeszéd alakult ki a meghívott szakértők és polgármesterek között, ami folytatódott a konferencia második részében, valamint az ezt követő munkaebéden.

Sajtótájékoztató

Lakatos Péter RMDSZ-es parlamenti képviselő hangsúlyozta, azt tartaná a konferencia legfőbb eredményének, ha a határmenti önkormányzatok megpályáznák és megnyernék az Európai Unió erre a célra szánt 240 millió euróját.  Ehhez a Román és Magyar Állam is hozzá kell járuljon 36-36 millió euró önrésszel. Jauernik István államtitkár, országgyűlési  képviselő kiemelte a kezdeményezés jelentőségét, javasolta Lakatos Péternek, hogy a Magyarországi mintára kezdeményezzék ebben a régióban egy európai területi együttműködési csoport létrehozását, amely nonprofit, önálló jogi személyként pályázati úton egyenesen Brüsszeltől kaphatná a támogatást. Ebben az újszerű együttműködési formában óriási lehetőségek vannak – emelte ki a társszervező. Balogh József országgyűlési képviselő, a Nyugat Dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács elnökeként az Osztrák- Magyar – Szlovák hármas együttműködés tapasztalatairól tájékoztatott, és felhívta a figyelmet a pályázatok pontos kidolgozásának fontosságára. Sóki Béla parlamenti képviselő szorgalmazta a Székelyhíd- Létavértes határátkelő bővítését a tömegközlekedés elősegítése érdekében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!