ERDON Helyi hírek

2008.11.11. 13:19

Együttműködési megállapodás

<p>Nagyvárad - Nagyvárad Helyi Tanácsa és a Bihar Megyei Tanács egy protokollumot ír alá a nagyváradi repülőtér korszerűsítésére. Ilie Bolojan polgármester szerint a beruházás felét a város fedezi.</p>

Döntés született arról, hogy a repülőteret a mostani helyszinén fejlesztik majd. Ennek keretében kibővítik és megerősítik a meglévő kifutópályát, korszerűsítik az utasterminált, a le- és felszálló platformot stb. A korszerűsítési munkálatok elvégzése után a repülőtér infrastruktúrája Bihar megye köztulajdonában marad a Nagyváradi Repülőtér Önálló Ügyvitelű Vállalat kezelésében. A protokollum szabályozza, hogy mindkét fél fele-fele arányban vesz részt a beruházásban. Abban az esetben ha a légiszállításból profit keletkezne, azt is ugyanebben az arányban osztják el a két szerződő fél között. A fejlesztésnél évi 1,7 milliárd euró éves üzleti forgalmat és 250 ezer lakost vattek figyelembe, beleértve a metropolisz övezet lakosságát is. A protokollumot a Helyi Tanácsnak el kell még fogadnia a mai ülésén.

Tervezett beruházások

Ilie Bolojan polgármester elmondta, hogy a mai helyhatósági ülésen vitatják meg a tanácsosok a borsi úti ipari park megvalósíthatósági tanulmányát. Mindezt abban a mikorbuszban közölte, amellyel az újságírókat helyszíni szemlére vitte a városban. Megtekintették az Onisifor Ghibu iskola melletti új parkolót, azt a készülő kerülő utat a kamionok számára, amely az Ogorului utca irányából vezet majd a Kolozsvári út felé. Ebben az évben a Kolozsvári út korszerűsítésével a Metro árúházi elágazásig akarnak eljutni, 2009-ben elkészül a négysávos út egészen Fugyivásárhelyig, mondotta a polgármester.

Visszafelé a Dragos Voda lakónegyed környékén a polgármester bemutatta a Körös-parton a közelben lakók számára készülő jövendő parkot és játszóteret. Ugyanitt megoldották azt is, hogy a környékről a szennyvíz ne kerüljön a Körösbe. Két községinek számító utat is korszerúsítenek a városban: az egyik Hegyaljára vezet, a másik Biharpüspöki és a közeli ipari negyed között hózódik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!