ERDON Helyi hírek

2008.11.25. 08:04

Az agrárparkra szükség van

<p>Kovászna megye - Kovászna megyében a gazdák számára hatalmas problémát jelent, hogy gyakran nem megfelelő áron kell eladniuk a termést, ellenkező esetben a nyakukon maradna.</p>

A termelők a csőd felé sodródnak, amiből az egyetlen kiút a legtöbb esetben a földek eladása, mutatott rá Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke a Kovászna megyei termékértékesítési szövetkezet létesítéséről folyó értekezleten.

A tanácselnök azonban optimista: „Azt gondolom, hogy nem létezik kilátástalan helyzet, és ez érvényes a kistermelők helyzetére is”. Tamás Sándor elmondta, hogy Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármesterrel is egyeztettek már a projektről, amelybe Sepsiszentgyörgy 6,5 hektáros területtel szállna be. A tanácskozáson elhangzott az is, hogy a létesítendő agrárpark a magyarországi Móra Kert Kft. mintájára készülne. A Kovászna megyei illetékesek már 2007 tavaszától tárgyalnak a mórahalmi üzemet vezető szakemberekkel. Hódi Pál, a Móra Kert Szövetkezet elnöke hangsúlyozta, hogy saját példájukból kiindulva, fel lehet építeni egy EU-n belül is versenyképesnek számító szövetkezetet.

Tamás Sándor felhívta a jelenlévő gazdák figyelmét arra is, hogy ezeknek a szövetkezeteknek semmi közük a Ceaşescu korszakban kialakított „kollektívekhez”. A gazdának nem kell lemondani a számos nehézség által visszaszerzett földjéről. Az agrárpark logisztikai központ szerepét is betöltheti, hiszen egy értékesítési tárgyaláson más-más pozíciója van egy kistermelőnek és egy 150 gazdát tömörítő szervezet képviselőének. Fianu Mihaela a németországi kormány programjait megvalósító GTZ romániai képviselője az odobeşti-i bortermelők szövetségének példáját mutatta be. A szervezetbe tömörülés előnyei közül a szakember a költségek csökkentését emelte ki , hiszen ha több gazda vásárol nagyobb értékben a termeléshez szükséges eszközöket, vegyszereket, olcsóbb lesz. A szervezett formában történő értékesítés ugyanakkor könnyebbé teszi a nagyáruházakba történő bejutást, ami stabil jövedelemhez juttatja a termelőket, hiszen tudják, hogy milyen mennyiséget adhatnak el, milyen áron.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!