ERDON Helyi hírek

2008.11.10. 13:08

Ady és az ortodox megértés

<p>Nagyvárad - Az ortodoxok etnikumközi ökumenikus gesztust gyakorolhatnak az Ady múzeum funkciójának megőrzésével, mondta Tőkés László a Radu Ţîrle megyei tanácselnökkel folytatott megbeszélésen.</p>

Hétfőn délben munkamegbeszélést folytatott a Bihar Megyei Tanácsnál Radu Ţîrle tanácselnök és Tőkés László püspök, EP-képviselő. A mintegy egy órás megbeszélésre Tőkés Lászlót elkísérte Tolnay István, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület (KREK)  tanügyi előadótanácsosa is. A megbeszélés után Tőkés László  tájékoztatta lapunkat a részletekről. Elmondta, hogy a megye gondjairól beszélgettek és ő felajánlotta az egyházkerület segítségét a tanácsnak. „Egyetértettünk abban, hogy helyi és regionális szinten kell tennünnk a korrupció ellen. Radu Ţîrle tájékoztatott arról, hogy a megye déli, Belényes környéki vidékét szeretné fejleszteni. Én megkértem arra, hogy az Érmellékre is figyeljen oda, konkrétan az ottani utak fejlesztésére tettem javaslatot. Szó esett az egyházi kérdésekről, a támogatáspolitikáról. Számomra szimpatikus azon törekvése, hogy a szociális gondoskodás és a felekezeti oktatás támogatása tekintetében a megye, a város és az egyházak osszefogására törekszik, sőt a vállakozói szférát is be kívánja vonni ezekbe az ügyekbe" - fogalmazott Tőkés László.

Ady múzeum

A nagyváradi Ady múzeum körül kialakult helyzet is felmerült a megbeszélésen. Ţîrle tudatta Tőkéssel azt, hogy az épülettel kapcsolatban egy végrehajtási hatályú jogerős ítélet született, ami ellen ő semmit nem tehet. Ţîrle ebben a kérdésben ahhoz az állásponthoz igazodik, amelyben az epületet jogerősen megkapó ortodox egyház és az Ady kultuszt szívükön viselő egyházak, szervezetek megegyeznek. Tőkés László elmondta, hogy a református egyházkerület azonnal felveszi a kapcsolatot az ortodox egyházzal ebben a kérdésben. „Az ügy jogi vonatkozásaiba nem akarunk belemenni, nekünk arra kell törekedjünk, hogy az épület státusa megmaradjon. Az ortodoxok belátással lehetnek - már csak azért is, mert Ady nagy barátja volt a románoknak - , és ha megtartanák az épület jelenlegi funkcióját, az ragyogó etnukumközi megértési gesztus lenne a részükről” - fejtette ki véleményét Tőkés László.

Pap István

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!