ERDON Helyi hírek

2008.11.10. 07:06

A zsoltárok megbecsülése

<p>Szatmár megye - A második alkalommal megrendezett Batizi András Református Énekversenyen bebizonyosodott, hogy a fiatalok körében van hajlandóság az énektanulásra, igaz az iskolákban erre nincs lehetőség.</p>

Az énekverseny szombaton a batizi református templomban istentisztelettel kezdődött, igét hirdetett Nt. Sipos Miklós, a Szatmári Református Egyházmegye esperese, aki arra a kérdésre próbált választ adni, hogy lehet–e mindig vígan énekelni. Király Lajos házigazda lelkipásztor Kodály szavaival köszöntötte a résztvevőket: „A zene lelki táplálék és semmi mással nem pótolható. Aki nem él vele: lelki vérszegénységben él és hal. Teljes lelki élet zene nélkül nincs. Vannak a léleknek régiói, melyekbe csak a zene világít be."

A rendezvény célja a Magyar Református Énekeskönyvben található énekek és zsoltárok megismerése, valamint a nemzeti és kulturális értékeink átmentése, a református énekirodalmunk méltó megbecsülése, olyan időben, melyben lélek a dal s a dal lélek.

Hiányos énekoktatás

Genda Árpád Szabolcs, a Szatmári Református Egyházmegye zenei előadója szerint az iskolai oktatásban, főként vidéken, a zenét épphogy csak megtűrik. Kevés a zenetanár, vidéken legtöbb helyen szakképzetlen tanárok, katedrakiegészítés képpen oktatják a zenét, ezért fontos az egyház feladata, hiszen rendszeres énekoktatás csak ott van. Genda Árpád Szabolcs egy olasz Viscount típusú orgonával kísérte az énekverseny 22 résztvevőjét és a 7 településről református gyülekezeteiből benevezett csapatokat.

Díjazottak

I–VI osztályok — 1. hely: Dobos Réka, 2. hely: Harkai Réka, 3. hely: Zsiga Zsuzsa. Különdíjak: Dobos Márta, Csáki Andrea. Angi Evelyn. VII–XII osztályosok — 1. hely: Elek Anita, 2. hely: Szatmári Boróka, 3. hely: Nagy Edina. Különdíjak: Mezei Réka, Genda Ágnes, Darabán Bettina. A csapatverseny díjazottjai: 1. hely: Mikola és Pusztadaróc, 2. hely: Szatmárnémeti Református Gimnázium és Szatmárgörbed, 3. hely: Patóháza, Pettyén és Batiz. Jövőre ingyenesen vehet részt az IKE–táborban: Kánya Edina, Vancsa Daiana és Sulyok Szabina.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!