ERDON Helyi hírek

2008.11.23. 15:41

A magyarság szívügye

<p>Nagyvárad - Az istentiszteletet követően az Ady Endre emlékünnepély a Királyhágómelléki Református Egyházkerület udvarán folytatódott.</p>

Barabás Zoltán költő, a Partiumi Magyar Művelődési Céh igazgatója köszöntötte az egybegyülteket, megjegyezve: örül annak, hogy ezeben a zűrzavaros időkben is a magyarság szívügye emlékezni a költőre; ezt követően felolvasta az Ady Endréhez írt képzeletbeli levelet, melyben a jelelegi zavaros, választások előtti hangulatot jelenítette meg. „Kelj föl és indulj, Ady Endre, indulj e hínárúton és vezesd vissza az eltévedt lovast...” — mondta a költő, majd Meleg Vilmos színművész szavalta el Ady Endre Az eltévedt lovas című versét. Később Barabás Zoltán Vasy Géza irodalomtörténész, a Magyar Irószövetség elnökének üzenetét olvasta fel; mint elhangzott, Ady Endre, valamint Babits Mihály életmunkássága és a Biblia elválaszthatatlanul összefonódik: két élesen eltérő szemlélet, két költői program, „de az élethez tűz és víz is kell”.

Meleg Vilmos szavalatát követően Kiss Attila országgyűlési képviselő, Hajdúszoboszló polgármestere szólalt fel; Ady Endre tevékenységének történelmi kontextusát ismertette, rámutatva, hogy a költő újszerű gondolatait kortársai sokáig nem is értették. Végül a jelenlévők megkoszorúzták Ady Endre emléktábláját, majd a megemlékezés az épületben folytatódott, ahol dr. Pomogáts Béla dedikálta Babits és Erdély című kötetét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!