ERDON Helyi hírek

2008.10.15. 09:47

Virágzó ortodoxia Váradon

<p>Nagyvárad - Nemrégiben kisebb felzúdulást okozott, hogy a nagyváradi helyi tanács nem szavazta meg azt, hogy újabb templom helyett lakásokat építsenek egy a város tulajdonában lévő telken.</p>

A rendszerváltás óta eltelt közel húsz évben épült, vagy épülő ortodox templomokat látva ismét aktuálissá vált a kérdés: hány ortodox templom épült a városban a rendszerváltás után, és hány ortodox templomra van még szükség? Az elsőszámú információforrásunk Cristian Rus diakónus, a Nagyváradi OrtodoxPüspökség szóvivője, aki elmondta: 1990 után négy templom és egy kolostor építését fejezték be Nagyváradon. Mint mondta, nyolc ortodox templom jelenleg is építés alatt áll, de jobban utánaszámolva kiderült, hogy tulajdonképpen tíz épülőfélben lévő templom van jelenleg Nagyváradon. A szóvivő hozzátette, hogy Mihai Groza  polgármestersége idején (2008 januárja és júniusa között) elfogadták további három új ortodox templom építésének tervét, azonban az Ilie Bolojan által fémjelzett új városvezetés érvénytelenítette ezeket a határozatokat. Az említetteken kívül még három-négy templom építését tervezi az ortodoxpüspökség, de Cristian Rus hozzátette, hogy a város folyamatosan nő, és ezzel a növekedéssel együtt további templomokra is szükség lesz.

Jelentős állami támogatás

Az ortodox püspökség elképzelése szerint a lakónegyedek központjában kell legyen legalább egy ortodoxtemplom. A kommunizmus éveiben nem lehetett templomokat építeni, viszont a múlt rendszer évtizedeiben új lakónegyedek jöttek létre, ahol szükség van templomra, fejtegette Cristian Rus. A templomok tele vannak, mondja Rus, példaként említve a volt gyerekkórház mellett épített új ortodox templomot, mely mellett ott van egy másik ortodox templom is. "Annak ellenére, hogy a két templom egymás mellett van, mind a kettő tele van a misék és az ünnepek alkalmával", mondja Rus. A szóvivő hozzátette, hogy egy új parókia létrehozásához legalább ötszáz hívőre van szükség, és amikor megépül egy új templom, egy adott területet rendelnek hozzá. A szóvivő elmondta, hogy tudomása szerint a püspökség az összes ortodox templom építéséhez a telket a városi tanácstól kapja tulajdonba vagy 99 éves ingyenes használatra. A templomépítés költségeit is a helyi költségvetésből, illetve a Kulturális Minisztérium egyházakért felelős államtitkárságától kapják, a hívek adományai mellett. Az ortodoxpüspökség honlapja szerint a városban jelenleg huszonkét parókia működik, de ez a szám nem foglal magában több olyan váradi templomot, amelyek épülőfélben van, de már folytatnak benne egyházi szolgálatot.

Arányok

Összehasonlításképpen: a református egyház 1990 óta egyetlen telket kapott a nagyváradi helyi tanácstól templomépítésre, a felszámolt olaszi temető egy részét kapták meg erre a célra. A rogériuszi templomot azonban az egyház 80 százalékban önerőből, és csak 20 százalékban közköltségvetésből fedezte, tudtuk meg Csűry Istvántól, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület megbízott püspökétől. Fodor Józsefrómai-katolikus vikárius elmondta, hogy 1990 óta egyetlen római katolikus templom épült a városban, a Várad-hegyaljai (Podgória), de ahhoz is a telket a református egyháztól kapták. Hozzátette, hogy a Posticum katolikus központ is felépült a rendszerváltás után, de ott már állt egy katolikus kápolna. Ez az épület saját telekre épült.  Mindkét templomot külföldi segélyből építtette fel a katolikus püspökség.

Pap István

 

Kapcsolódó cikkek:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!